Refurbished računar je onaj kompjuter koji je korišćen, a zatim vraćen u prvobitno radno stanje. Da bi se uređaj zaista smatrao refabrikovanim računarom, moraće da prođe dijagnostičke testove od strane proizvođača.

Cena

Refurbished Računari

Šta je refurbished računar?

Refurbished, odnosno refabrikovani PC je onaj računar koji je manje ili više koriščen kao na primer:

 • Izloženi kompjuteri u maloprodajama i velikiim lancima koji ne mogu više da se prodaju kao novi uređaj, ili na primer
 • Desktop računar koji je vraćen prodavcu u vremenskom roku za povraćaj robe.

Tehnički, refabrikovan računar se može posmatrati skoro kao novi računar, koji se prodaje jeftinije nego potpuno novi uređaj jer:

 1. Obično ne dolazi u originalnom pakovanju
 2. Može sadržati sitne ogrebotine koje utiču samo na estetiku desktop računara.

Šta podrazumeva refabrikovani kompjuter?

Pre prodaje, svaki refurbished PC se vraća proizvođaču i njihovim oficijalnim servisima gde se vrši:

 • dijagnostikovanje kompjutera;
 • testiranje;
 • brisanje podataka;
 • zamena određenih delova koji ne rade ili
 • minimalne popravke.

Svaki računar se nakon toga, vraća u prodaju i obeležava kao refurbished, odnosno refabrikovan proizvod koji ima iste performanse kao novi uređaj po daleko povoljnijoj ceni.

Razlika između refurbished računara i polovnih kompjutera

Kada upoređujete refabrikovane i polovne računare, trebalo bi da budete svesni da zapravo postoji velika razlika. Refurbished računar je onaj koji je korišćen, a zatim fabrički vraćen u prvobitno radno stanje. Da bi se računar zaista smatrao refabrikovanim, mora da prođe dijagnostičke testove od strane oficialnog proizvođača/servisera. Korišćeni, odnosno polovni računar je upravo to: računar koji je korišćen i koji se samo preprodaje. Međutim, refurbished računari su obično pouzdaniji jer većina kompanija koje ih prodaju zahtevaju da budu napravljeni po određenom standardu, dijagnostikovani i sa zamenjenim neispravnim delovima i komponentama - najveća prednost jeste što će oni će uglavnom funkcionisati kao i novi računar.

Prednosti refabrikovanog računara

 • Jeftiniji su od novih desktop računara a imaju iste performanse;
 • Pouzdaniji su od polovnih kompjutera (npr. kupovina PC računara preko oglasa gde nemate uvid u pravo stanje uređaja);
 • Konovo daje garanciju na refabrikovan PC u trajanju od 12 meseci;
 • Kupujete skoro pa nov desktop;
 • Testirani su od strane oficijalnog servisa te su i sigurni;
 • Recikliranje je bolje za životnu sredinu.

Ocene/kategorije refurbished desktop računara

Ocene refurbished kompjutera se deklarišu kao A, B i C kategorija u zavisnosti od njihovog stanja. Ocena A Refurbished računar A katerije je u stanju „kao nov“. Minimalno oštećenje ili bez ikakvih ogrebotina na kućištu. Nema ogrebotina, udubljenja ili drugih kozmetičkih oštećenja na uređaju. Ocena B Refabrikovani kompjuter koji može imati minimalna udubljenja ili ogrebotine na spoljnim jedinicama. Uređaj B kategorije može imati na primer ekran sa jedva vidljivim ogrebotinama. Ocena C Refurbished kompjuter C kategorije može imati udubljenja, pukotine ili ogrebotine na spoljnim jedinicama.

Da li se isplati kupovina refurbished računara?

Odgovor je - da. Kupovnom refurbished kompjutera možete uštedeti dosta novca, ili za izdvojeni budžet možete kupiti daleko bolji PC nego što ste planirali.

Da li je sigurno kupiti refabrikovan desktop kompjuter?

Jeste, kao što i naveli u prednostima, kupovinom refurbished desktopa u Konovo radnji dobijate potpuno proveren PC sa garancijom od 12 meseci.

Cene refurbished računara - Gde kupiti refabrikovan PC?

Konovo nudi različite klase a time i različit spektar cena. Slobodno nas kontaktirajte ako imate bilo kakve nedoumice ili poteškoće prilikom izbora. U ponudi takođe imamo i potpuno nove računare.