Šta su kuleri za procesor?
Kuler (eng. cooler) je hardware komponenta kompjutera, bilo da je u pitanju PC ili laptop.

Zahtevna radna opterećenja (kao što je npr. igranje igara) dovode do toga da hardver stvara toplotu. Pregrevanje komponenti može dovesti do problema sa performansama. Idealno izbor hladnjaka za kompjuter održava sve vaše komponente dovoljno hladnim i omogućava vam da postignete najbolje performanse vašeg sistema.

Kuler sastoji se iz dva dela:

pasivnog – sastoji se pretežno od metala koji dobro provodi toplotu i
aktivnog – sastoji se najčešće od ventilatora.

Cooleri i Napajanja

Kako da izaberete cooler?

Cooleri su uređaji koji se koriste za hlađenje računara i sprečavanje pregrevanja. Ugrađuju se na procesor i smanjuju temperaturu kroz rad procesa hlađenja.

Napajanja su uređaji koji se koriste za preuzimanje struje iz električne mreže i pretvaranje u oblik neophodan za rad računara. Ovo uključuje konverziju razlike napona i stabilizaciju napona.

U specifikacijama hladnjaka, važne stavke uključuju broj ventilatora, brzinu ventilatora, dizajn, dimenzije i buku. U specifikacijama napajanja, važne stavke uključuju snagu, efikasnost, veličinu, broj priključaka za napajanje i standarde kvaliteta električne energije.

Preporučujemo kupovinu coolera i napajanja koji odgovaraju specifikacijama vašeg računara i zadovoljavaju vaše potrebe za snagom i efikasnošću.

Vrste coolera:

Cooler sa ventilatorom: Ovo su najjednostavniji hladnjaci i sastoje se od jednog ili više ventilatora koji uklanjaju toplotnu energiju iz procesora.

Tečni Cooler sa radijatorima (AIO): Ovi hladnjaci koriste tečnost (najčešće destilovanu vodu) za hlađenje procesora. Tačka razmene toplote je zajedno sa hlađenjem ventilatorom.

Cooler sa vodenim hlađenjem: Ovaj tip hladnjaka koristi složen sistem vodenog hlađenja koji uključuje radijatore, pumpe, cevi i druge komponente za hlađenje procesora. Ovaj tip hladnjaka obično daje najbolje rezultate hlađenja, ali su i najskuplji.

Cooler sa termalnom pastom: Ovaj tip hladnjaka koristi termalnu pastu da smanji provodljivost toplote između procesora i hladnjaka. Ovi hladnjaci su jeftiniji od drugih tipova, ali obično nisu tako efikasni.