Grafičke kartice se koriste za kvalitetan prikaz videa i slike na ekranu i za povećanje video memorije računara. Ovo je hardver koji računar čini moćnijim i obezbeđuje mu mnogo više kapaciteta za obavljanje poslova na visokom nivou. Kvalitet slike zavisi od kvaliteta grafičke kartice što je veoma važno za igranje igara i uređivanje videa.

Cena

Grafičke kartice

Kako grafičke kartice rade?

Monitori prikazuju više od 2 miliona piksela, a pixeli su sitne tačke na ekranu od kojih je slika sastavljena. Da bi računar prikazao sliku na ekranu, potrebna mu je grafička kartica koja će napraviti sliku od tih binarnih podataka. Grafičke kartice su dakle te koje pikselima dodeljuje boju, intenzitet i teksturu i onda putem kabla šalju monitoru informaciju.

Osnovni delovi grafičke kartice

GPU je procesor sa jednim čipom koji se uglavnom koristi za upravljanje i poboljšanje video i grafičkih performansi. Grafička kartica svoj zadatak i ono čemu je namenjena ispunjava koristeći četiri glavne komponente:

 • Matičnu ploču koja služi za napajanje i prenos podataka.
 • Kako bi stvorila sliku na ekranu, tu je grafički procesor koji obavlja zahtevne operacije.
 • Za čuvanje podataka i njihovo privremeno skladištenje koristi video memoriju (VRAM).
 • VGA, DVI, ViVo konektori za monitor tako da možemo da vidimo konačni rezultat. (savet: pri kupovini obratiti pažnju koje konektore poseduje vaš trenutni monitor ili TV).

Na performanse grafičkih kartica najviše utiče kog je tipa grafički procesor (GPU).

Koji tipovi grafičkih karti postoje?

Postoje dva tipa grafičkih karti i to su:

 • integrisana i
 • diskretna ili izolovana grafička kartica

Dva glavna proizvođača diskretnih grafičkih kartica su:

 • NVIDIA
 • AMD

Integrisana grafička kartica

Integrisana grafička kartica se koristi u većini laptopova i nije je lako nadograditi. Ovde je reč o grafici koja je ugrađena u matičnu ploču, te se zbog toga naziva integrisana. Moderne matične ploče mahom sadrže integrisanu grafiku.

Diskretna ili izolovana grafička kartica

Izolovana grafička kartica je eksterna grafička kartica. Ovo je zapravo hardver koji se ubada na matičnu ploču. Dakle, reč je o dodatnoj komponenti koju većina korisnika pc računara nužno ne treba u obavljanju poslova kao što su: kreiranje datoteka, kancelarijski posao, gledanje filmova ili listanje pesama, ukoliko računar poseduje integrisanu grafičku karticu. Ona je potrebna gejmerima koji igraju igrice u visokim rezolucijama.

Kako se grafičke karte međusobno razlikuju?

 • Po količini memorije - kreću se od 1 do 8GB
 • po tipu memorije - postoje DDR4, GDDR6, GDDR5X ili HBM
 • širini memorijske magistrale - 64, 128, 256 bita.

Koje su prednosti instaliranja grafičke kartice?

Bolja grafička kartica značajno poboljšava performanse računara. Navešćemo nekoliko prednosti posedovanja dobre, kvalitetne i moćne grafičke karte.

Bolje gejming iskustvo

Najvažniji hardver za igranje igara je grafička kartica jer ukoliko ona nije adekvatna, sposobnost računara da igra igrice može biti u velikoj meri umanjena. Bez obzira na to što su neki računari opremljeni vrhunskim grafičkim karticama, ne mogu da odgovore zahtevima igara niti mogu da daju dovoljno dobro iskustvo prilikom igranja.

Bolja reprodukcija videa

Grafička kartica može poboljšati kvalitet video reprodukcije jer poseduje sopstvenu memoriju i resurse, a to je posebno važno kod video zapisa visoke definicije i više istovremenih video zapisa. Osim ovoga, u stanju je da obrađuje i kompresuje video zapise i pomaže računaru da se brže obradi novi video.

Oslobađaju memoriju računara

U slučaju da integrisana grafička kartica deli memoriju računara, onda bi instaliranje izolovane grafičke kartice oslobodilo tu memoriju računaru za druge zadatke. Mada postoje i neke ugrađene kartice koje imaju svoju namensku memoriju. Svakako instaliranje grafičke kartice može poboljšati performanse računara.

Ugodnije korisnično iskustvo

Vaše korisničko iskustvo može biti olakšano instaliranjem GPU. Recimo, nove grafičke karakteristike za poboljšanje korisničkog iskustva često su integrisane u novije operativne sisteme, pa se dešava da ugrađena grafička kartica ne može da ih prikaže tečno. Instaliranje grafičke kartice u ovom slučaju može da poboljša situaciju.

Koje su najbolje grafičke kartice za gaming?

Kada je reč o najboljim grafičkim karticama za gaming, opcije su brojne in a kraju se sve svodi na lične preferencije i zahteve. Ono što Konovo može da vam ponudi su grafičke karte koje su dosta tražene i važe za popularne među gejmerima. To su NVIDIA: GeForce RTX 3090, GeForce RTX 3090 Ti, GeForce RTX 3070, GeForce RTX 3080 zajedno sa AMD Radeon Rx 6800 Sve navedene se smatraju vrhunskim opcijama za teške igre. A tu su naravno i GTX 1050Ti i mnoge druge.

Prodaja i cena grafičkih kartica

U našoj ponudi možete pronaći modele u različitim cenovnim kategorijama od najpovoljnijih, preko modela srednjeg kvaliteta pa sve do najviših, koji imaju vrhunske performanse i višu cenu. Koje sve grafičke kartice imamo pogledajte OVDE.