Memorije:
Memorija za laptop je jedan od najvažnijih delova računara i njen najvažniji efekat i uticaj (kada su u pitanju veće veličine RAM memorije za laptop) ogleda se u većem potencijalu i poboljšanju ukupnih performansi laptop ili bilo kog drugog PC računara.
Sistemska memorija se naziva RAM memorija (Random Access Memory). To je računarski deo koji omogućava procesoru da podacima pristupi mnogo brže nego što je to slučaj sa pristupom podacima na uređajima za skladištenje kao što su hard disk (HDD) ili SSD (SSD).
 

Cena

Cena

Memorije

Tipovi RAM Memorije

Postoji nekoliko tipova RAM-a, uključujući:

DRAM (Dynamic Random Access Memory): najčešći tip RAM memorije, koristi elektrostatički napon za skladištenje podataka.

SRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory): ne zahteva redovno pojačanje kao DRAM, što ga čini bržim ali skupljim.

SDRAM (Sinchronous Dinamic Random Access Memory): modernija verzija DRAM-a, sa sinhronizovanim radom sa procesorom.

DDR SDRAM  (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory): još moderniji tip SDRAM-a, sa većom širinom jednog kanala i bržim radom.

RDRAM (Rambus Dynamic Random Access Memory): tip RAM-a koji koristi Rambus interfejs za komunikaciju sa procesorom.

DDR2, DDR3, DDR4 (Double Data Rate 2, 3, i 4 Synchronous Dynamic Random Access Memory): najnovija generacija DDR SDRAM-a, sa većom radnom brzinom i većim kapacitetom.

DDR5 (Double Data Rate 5) je buduća generacija RAM-a koja se trenutno razvija. DDR5 će imati još veću propusnost i niži radni napon od DDR4 memorije i biće dostupna u brzinama od 3200 MHz do 6400 MHz.

VRAM (Video Random Access Memoriy): poseban tip RAM memorije dizajniran za skladištenje grafičkih podataka.

Ovo su samo neki od najčešćih tipova RAM memorije, a uvek se pojavljuju nove i naprednije verzije. Važno je odabrati pravi tip RAM-a za vaš računar, uzimajući u obzir tip procesora i druge specifikacije.

Jačina RAM memorije:

Kada govorimo o RAM memoriji, možemo govoriti o njenom kapacitetu na nekoliko načina.

Radna brzina: Radna brzina RAM-a određuje koliko brzo može da čita i upisuje podatke. Radna brzina je izražena u MHz ili GHz, a brži RAM će imati veću radnu brzinu. Veća radna brzina znači da će računar moći brže da čita i upisuje podatke, što znači da će računar funkcionisati brže i efikasnije.

Širina bita: Širina bita RAM-a određuje širinu putanje koja se koristi za prenos podataka unutar RAM-a. Širina bita može da varira od 16 bita do 64 bita, a širi put znači da će računar moći da prenosi veće količine podataka u jednom trenutku.

Latencija: RAM Latency određuje vreme koje RAM troši na čitanje i pisanje podataka. Latencija se izražava u nanosekundama (ns) i što je manja latencija, RAM će brže čitati i pisati podatke.

MT/s (milion transfera u sekundi): Mera brzine prenosa podataka u RAM-u. Što je veća brzina prenosa podataka, brže će RAM čitati i pisati podatke. Ukupna brzina prenosa podataka zavisi od radne brzine, širine bita i latencije.

Ukupan kapacitet RAM memorije je rezultat interakcije ovih parametara, što znači da brži i veći kapacitet RAM-a može poboljšati performanse računara u poređenju sa RAM-om sporijeg i manjeg kapaciteta Kapacitet: RAM kapacitet određuje koliko podataka može da skladišti u isto vreme . Kapacitet RAM-a može varirati od nekoliko MB do nekoliko GB, a kapacitet se izražava u MB ili GB. Veći kapacitet RAM-a obično znači da će računar moći da skladišti više podataka u radnu memoriju, što znači da će računar funkcionisati brže i efikasnije.

Mitovi i zablude u vezi RAM memorije

Više RAM-a znači brži računar: Iako više RAM-a može pomoći u nekim situacijama, to neće uvek učiniti da vaš računar radi brže. Brzina rada zavisi i od drugih faktora, kao što su brzina procesora i brzina prostora na hard disku.

Brzi RAM znači brži računar: brzina RAM-a može da igra ulogu u tome koliko brzo računar radi, ali u mnogim slučajevima procesor će biti ograničavajući faktor.

RAM se koristi samo za skladištenje podataka: RAM se koristi i za skladištenje podataka i za skladištenje programa koje računar trenutno pokreće. Ovo pomaže računaru da radi brže, jer podaci i programi nisu potrebni sa čvrstih diskova.

Instaliranje više RAM-a će rešiti sve probleme sa računarom: Instaliranje više RAM-a može pomoći u nekim situacijama, ali neće rešiti sve probleme sa računarom. Ovo može zahtevati prilagođavanje podešavanja ili instaliranje novih programa ili čak zamenu starijeg hardvera.

RAM se ne može koristiti sa drugim komponentama: RAM se može koristiti sa drugim računarskim komponentama, kao što su čvrsti diskovi i procesori, a važno je koristiti kompatibilne komponente za optimalne performanse računara.

RAM se može instalirati samo u fabrički konfigurisanom kapacitetu: RAM se može instalirati u više kapaciteta, u zavisnosti od potreba računara i kapaciteta RAM slota.

U svakom slučaju, važno je razumeti funkciju RAM-a i kako se koristi u radu računara, kako bi se izbegli mitovi i zablude o tome.

Brendovi RAM memorije:

Corsair Vengeance LPX: Popularan brend visokokvalitetnog RAM-a.

G.Skill Ripjaws V: popularan brend RAM memorije sa dobrim performansama.
Kingston HiperKs Furi: Brend visokokvalitetnog RAM-a koji je popularan među gejmerima i računarskim entuzijastima.

Crucial Ballistix: Brend RAM memorije visokog kvaliteta sa dobrim performansama.

ADATA XPG Spectrix: brend visokokvalitetne RAM memorije sa širokim spektrom modela.

Ova lista nije konačna i mnogi drugi brendovi takođe proizvode visokokvalitetne RAM module, uključujući Micron, SK Hynix i druge.Važno je napomenuti da performanse RAM-a takođe zavise od drugih računarskih komponenti, tako da korisnici treba da uzmu u obzir ove faktore kada biraju RAM.