SSD (solid-state drive) je uređaj za skladištenje nove generacije koji se koristi u računarima, a koji koristi fleš memoriju koja je mnogo brža u poređenju sa tradicionalnim HDD (hard disk drive). Ukoliko želite da ubrzate svoj kompjuter, nadogradnja na SSD je jedan od najboljih načina za to.

Cena

Cena

SSD

Kako funkcioniše SSD?

Računar, bilo desktop bilo laptop, ne može biti najbolji ako nema najbolji hard disk, što znači da mora imati neku varijantu Solid State Diska (SSD). Skoro svaka komponenta može biti usko grlo, ali čini se da nijedna nije tako kritična kao hard disk.

Podaci su dugo vremena bili skladišteni prvenstveno na mehaničkim čvrstim diskovima, a tradicionalni hard diskovi (HDD) uglavnom su sačinjeni od pokretnih delova kojima su se skupljali podaci. Reč je o glavi za čitanje/pisanje koja ide napred-nazad da bi prikupila podatke. Upravo ovo HDD čini kvarljivim delom računarskog hardvera.

SSD disk funkcioniše kao hard disk, ali se bazira na različitoj tehnologiji. Disk je potpuno digitalan i čuva informacije na mikročipovima, poput fleš diskova. Glavna razlika između SDD i HDD diska je tome što SSD nema pokretnih delova unutar sebe.

Koja je razlika između SSD i HDD?

Razlike, barem one osnovne već postaju jasnije. Dakle, dok hard disk (HDD) za čitanje podataka koristi ploču koja se okreće i ruku koja se kreće preko ploče, SSD, poput USB diska, koristi flash memoriju kako bi skladištio podatke kojima se digitalno pristupa. Upravo zbog toga što ne moraju mehanički da traže podatke na ploči koja se okreće, već im, zahvaljujući tehnologiji, pristupaju brže, SSD diskovi su nešto skuplji, brži, pouzdaniji, dugotrajniji jer se manje oštećuju i generalno, poboljšavaju performanse računara. Pritom, kada govorimo o podacima, misli se na stvari poput operativnog sistema, igara, slika ili muzike.

Koje vrste SSD diskova postoje?

SSD uređaje definišu tri faktora, a to su:

  • veličina disk jedinice,
  • tip interfejsa za povezivanje i
  • fizički prostor koji će disk jedinica zauzimati u računaru.

Kako se SSD disk povezuje na system?

Za priključivanje SSD diska na sistem, potrebno ga je povezati pomoću određenog interfejsa, a uobičajeni su:

  • PCle i
  • SATA 3, mSATA 3 i tradicionalni SSD.

PCIe i NVMe SSD

Za povezivanje grafičkih kartica, mrežnih kartica ili drugih perifernih uređaja visokih performansi koristi se PCIe interfejs, pre svega zbog malog kašnjenja i visokog propusnog opsega. Kada vam je neophodna brza komunikacija između SSD-a i vašeg CPU/RAM-a ovaj interfejs je savršen i idealan. NVMe (Nonvolatile Memory Express) je moderan protokol pravljen baš za SSD disk, po kojem SSD komunicira sa CPU, a koji se može pohvaliti protokom do 16 GBit u sekundi.

SATA

SATA (Serial Advanced Technology Attachment) dizajniran je posebno za skladištenje, sa brzinama do 6 GBit/s ili oko 600 MB u sekundi. Ovo je stariji interfejs i NVMe ga polako ukida jer radi mnogo brže.

Brzina SSD hard diska

U suštini podela SSD diskova na one koji koriste PCIe i one koji koriste SATA interfejs je možda malo gruba i postoje i druge važne karakteristike ali za potrebe ovog prikaza, u svrhu poređenja, koristićemo se brzinama čitanja i pisanja. PCIe 4.0 je trenutno zlatni standard, i trenutno najbolji SSD na svetu Samsung 980 PRO može da čita brzinom do 7000MB/s i upisuje do 5100MB/s!! Dakle, navedene brzine su recimo duplo veće od onih kod SSD koji koristi PCIe 3.0 standard za komunikaciju, i nekih desetak puta veće nego kod SSD koji koriste SATA interfejs. Kako onda uopšte SATA SSD opstaju na tržištu? Prosto je, jeftiniji su, daju više kapaciteta za manje novca.

Kome su SSD diskovi posebno značajni?

SSD hard diskovi su od neprocenjive važnosti u poslu pogotovo tamo gde su vremena pristupa i brzine prenosa datoteka kritični, kao i u kompanijama koje rade i raspolažu sa ogromnim količinama podataka kao npr. programska okruženja ili analiza podataka. Značajne su gejmerima, kao i enterprise serverima kako bi pravilno opsluživali svoje klijentske računare.

Kako da znam da li mi je SSD uopšte potreban?

Odluka je na vama naravno. Pre nego se odlučite za kupovinu SSD hard diska zapitajte se da li vam je potreban tiši i efikasniji kompjuter, zatim da li želite da vam se računar brzo uključuje ili da vam program i igrice koje igrate rade brže, da li vam treba više prostora za skladištenje? Ako vam je sve navedeno neophodno, onda vam je neohodan i SSD!

Koje sve SSD hard diskove imamo u ponudi?

Konovo vam nudi SSD diskove najpoznatijih proizvođača kao što su: A DATA, APACER GEIL, GIGABYTE, KINGSTON, SAMSUNG, WD, PATRIOT, CRUCIAL, kao i neke od trenutno najtraženijih SSD hard diskova, kao npr. samsung 980 pro, samsung 970 evo plus, samsung 860 evo. Po vrlo povoljnim cenama kod nas možete naći eksterni ssd, a tu su i SSD diskovi sledećih kapaciteta:

  • ssd 120gb,
  • ssd 240gb,
  • ssd 480gb,
  • ssd 512gb,
  •  ssd 1tb.

Očekujte pristupačne SSD cene kod nas

Opseg cena SSD diskova je vrlo širok tako da ćete sigurno pronaći baš onakav SSD hard disk kakav vam treba i na taj način povećati performanse svog računara.