Mobilni telefoni su odavno postali neophodni, a naš svakodnevni život bez njih nezamisliv. Mogućnost održavanja kontakta sa porodicom, poslovnim saradnicima i pristup e-mailu su samo neki od razloga zbog kojih se od njih više ne odvajamo.

Cena

Mobilni Telefoni

Šta nam mobilni telefoni omogućavaju danas?

Mobilni telefoni su prvobitno omogućavali samo pozive i tekstualne poruke, međutim, pametni (smartphone) mobilni telefoni danas omogućavaju nam da pristupimo internetu, igramo igrice, radimo na telefonu, šaljemo tekstualne i glasovne poruke, skladištimo podatke, slikamo, snimamo, gledamo Youtube, filmove, serije, slušamo muziku i još toliko toga… pored pomenutih telefonskih poziva i slanja e-pošte. Ovo su naši lični asistenti koji o nama znaju možda i više nego mi sami.

Potreban mi je novi mobilni telefon…šta da gledam i koje kriterijume da uzmem u obzir?

Dobro se informišete o svim funkcijama i inovacijama pre nego što kupite vaš sledeći mobilni telefon i zapitajte se za šta vam je sve potreban?!

 • Operativni sistem,
 • kamera,
 • veličina ekrana,
 • procesor i memorija,
 • proizvođač
 • cena mobilnog telefona

samo su neke od karakteristika koje moramo uzeti u obzir prilikom odabira.

Mobilni telefoni i njihovi operativni sistemi

Za pokretanje telefona i rad sa aplikacijama, mobilni telefoni koriste operativni sistem, a tri najčešće korišćena su:

 • Android (Samsung, LG, Sony...)
 • iOS (iPhone – Apple)
 • Windows mobile (Nokia Lumia, Microsoft Lumia)

Android OS značajan je zbog mogućnosti personalizacije, zbog ogromnog broja dostupnih aplikacija, kao i mogućnosti nadogradnje memorije putem SD kartice, dok su mu glavne mane mnoge aplikacije koje su predinstalirane, koje se ne mogu izbrisati i koje troše kapacitet i snagu uređaja, ali i opasnost od mnogobrojnih virusa. IOS OS je operativni sistem potpuno zaštićen od virusa, a stvoren je samo za iPhone, tako da su sve komponente u uređaju savršeno sinhronizovane sa ovim operativnim sistemom. Velika prednost iOS-a nad Androidom ogleda se u jednostavnosti korišćenja i upotrebe. Windows mobile namenjen je pravim zaljubljenicima u Windows operativni sistem. Mala je ponuda uređaja sa ovim OS-om, a ima i vrlo malo aplikacija koje su rađene za ovu platform.

Ekran pametnih mobilnih telefona

Kada smo kod ekrana mobilnog telefona, ovde treba odlučivati o veličini ekrana, njegovoj vrsti i rezoluciji ekrana, pa tako kada je reč o veličini pametnog telefona postoje:

 • veliki pametni telefoni čija veličina ekrana iznosi 5,5” i više
 • pametni telefoni srednje veličine od 4,5” do 5,5”
 • mali mobilni telefoni manji od 4,5”

Postoje različite vrste ekrana jer proizvođači razvijaju ekrane za svoje uređaje, pa se tako Samsungov SuperAMOLED i Appleov Retina ekran smatraju najkvalitetnijim i sa najboljim karakteristikama. Na ovim ekranima očekuju vas najveći rasponi boja i vrhunski kontrasti. Kada je o rezoluciji ekrana reč, ovo je hijerarhija onih koje su dostupne, a od rezolucije zavisi koliko oštru i detaljnu sliku mobilni telefon može da prikaže.

 • SD rezolucija - 720x480
 • qHD rezolucija - 960x540
 • HD rezolucija - 1280x720
 • FullHD rezolucija - 1920x1080
 • 2K rezolucija - 2048x1152
 • Quad HD rezolucija - 2560x1440
 • Ultra HD rezolucija - 3840x2160
 • 4K rezolucija - 4096x2160

Procesor i memorija kod mobilnih telefona

Brzina mobilnog telefona zavisi od snage procesora uređaja, a najvažnije je da procesor ima što više jezgara. Kako bi vaš mobilni bez zastajkivanja i kočenja obavljao više zadataka i multitaskingovao, procesor sa 4 jezgra je dovoljan, s tim da treba napomenuti da neki vrhunski modeli imaju procesore sa čak 8 jezgara. Memorija mobilnih telefona se deli na radnu (RAM) i unutrašnju memoriju. Pametni telefoni danas imaju od 3-12 GB RAM-a, kako bi bili sigurni u fluidnost korišćenja. Unutrašnja memorija potrebna je za skladištenje podataka (filmova, igrica, slika, aplikacija) i poželjno je da bude što veća, a sve zavisi od vaših potreba i zahteva.

Kamera mobilnih telefona

Kamera je definitivno jedna od najvažnijih stavki koju treba gledati kada se razmišlja o novom mobilnom telefonu, pa birajte one sa više megapiksela i više kamera jer noviji modeli mogu imati i po 5 kamera sa zadnje strane koje su visokog kvaliteta. Megapikseli često ne moraju biti merodavni, dosta zavisi od samog brenda telefona i sočiva koji se koriste za kameru, pa je najbolje istražiti šta korisnici kažu o kameri telefona koji želite da kupite. Takođe jako bitna stavka jeste rezolucija video snimaka. Ukoliko vam je stalo da video bude što bolji, potražite telefon koji snima u većoj rezoluciji odnosno 4K po mogućnosti.

Mobilni telefoni cene

Svaki korisnik bira telefon prema svojim potrebama ali i prema količini novca kojom raspolaže i koju je spreman da izdvoji u ovu svrhu. Po pristupačnim cenama i za svačiji džep, u našoj ponudi su mobilni telefoni poznatih brendova: Xiaomi mobilni telefoni, Huawei, Samsung mobilni telefoni, Nokia, Wiko, Apple, Alcatel Alpha, Realme…