Blog

Najbolji laptop za programiranje – Vodič za kupovinu

Programiranje je zahtevan zadatak koji zahteva pravu opremu da bi se uspešno izveo. Ako ste programer ili želite da postanete jedan, verovatno vam je potreban laptop koji može da se nosi sa svim zadacima koji se javljaju u svetu programiranja. U ovom blogu, razmotrićemo neke od ključnih karakteristika koje bi trebalo tražiti u laptopu za programiranje.

Laptop za programiranje i kako ga izabrati

Laptop za programiranje je dizajniran za brzo, dosledno testiranje koda i ima impresivne procesore i RAM. Podjednako važno kao i ono što je ispod haube, laptop mora biti lak i udoban. Kvalitetna tastatura  je neophodna za kucanje tog koda. Ekran koji neće naprezati vaše oči nakon nekoliko sati upotrebe je takođe neophodan. A ako većinu vremena provodite putujući na putu, razmislite o nečem tankom i laganom za bolju prenosivost, kao što je jedan od najboljih Ultrabook-a (otvara se u novoj kartici).

Sve u svemu, laptop računari za programiranje se fokusiraju na nekoliko glavnih stvari:

Procesori
RAM
Tastatura
Brzina skladištenja
Bez obzira na marku laptopa, ako su ova četiri elementa visoka u laptopu, postoji velika šansa da će se dobro ponašati kao laptop za programiranje.

ProizvođačHP
ModelZBook 15 G5
ProcesorIntel Core i7-8850H sa 6 jezgra, 12 tredova (2.60 Ghz do 4.30 Ghz)
Ekran15.6″ (1920 x 1080) FHD UWVA IPS anti-glare
Količina RAM Memorije32GB
Model Grafičke KarteNVIDIA Quadro P2000
SSD Kapacitet512GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaRefurbished (Grade B)

Koji je laptop procesor najbolji za programiranje?

Procesor je jedna od najvažnijih komponenti kada je u pitanju laptop za programiranje. Potrebno je odabrati laptop sa jakim procesorom koji može da se nosi sa kompleksnim zadacima i brzo obrađuje velike količine podataka. Preporučujemo da potražite laptop sa minimum  Intel Core i7 ili noviji ili AMD Ryzen 5 ili 7 procesorom.

ProizvođačLenovo
ModelIdeaPad Gaming 3 15ACH6
ProcesorAMD Ryzen 5 5600H sa 6 jezgra, 12 tredova (3.30 GHz do 4.20 GHz)
Količina RAM Memorije32GB
SSD Kapacitet512GB
SSD TipNVMe
Ekran15.6″ (1920 x 1080) FHD IPS Anti-Glare WLED 45% NTSC
Grafička KartaNVIDIA GeForce RTX 3050 4GB GDDR6
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaNovo

Koja je veličina ekrana laptopa najbolja za programiranje?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje bez poznavanja više detalja. U suštini, to zavisi od ličnih preferencija. U našem timu imamo pojedince koji se zaklinju u ekrane različitih veličina iz mnogo razloga. Ovo se takođe može promeniti u zavisnosti od toga da li koristite spoljni monitor kao glavni ekran.Ako želite da bude lakše prenosiv, probajte sa ekranom od 11 – 14 inča. Ovo omogućava da uređaj bude upravljiv u vozu, kafiću ili u pokretu, dok i dalje daje dovoljno prostora za ekran za obavljanje posla. Ekran od 15 inča ili veći postaje prilično glomazan, ali u isto vreme daje znatno više prostora da vidite svoj rad.

Velicina i kvalitet ekrana mogu biti presudni faktori pri izboru laptopa za programiranje. Kada radite sa kodom, bitno je da imate dovoljno prostora na ekranu kako biste lakse pratili proces. Preporucujemo da odaberete laptop sa ekranom velicine najmanje 14 inča ili vecim, sa FHD (Full High Definition) ili QHD (Quad High Definition) rezolucijom. Takođe, obratite paznju na tip ekrana, jer IPS (In-Plane Switching) ekrani pruzaju bolji kvalitet slike i širi ugao vidljivosti.

Koliko RAM-a mi je potrebno za programiranje?

RAM je jos jedna kljucna komponenta laptopa za programiranje. Sto vise RAM-a imate, to bolje. Minimalna preporucena kolicina RAM-a je 8GB, ali bilo bi najbolje da odaberete laptop sa 16GB ili više RAM-a. Ovo ce vam pomoci da izbegnete usporene performanse dok radite sa većim i složenijim projektima. Preporucujemo da obratite paznju na tip RAM-a, jer DDR4 RAM je brzi i bolji od DDR3 RAM-a.

U zavisnosti od nivoa programiranja koji radite, biće potrebni različiti nivoi RAM-a. Za osnovno programiranje, 4 GB RAM-a se može upravljati. Kako veličine datoteka postaju složenije ili čak veće, ovaj laptop sa samo 4 GB RAM-a može potrajati duže za obradu. Međutim, i dalje može da obavi posao u većini osnovnih poslova.

 

Kako poslovi postaju složeniji u emulatorima i virtuelnim mašinama i jednostavno ogromnim projektima, obično je najbolje izabrati laptop sa više od 8 – 16 GB RAM-a ili više.

Koji laptop za programiranje je najbolji za vas?

Kada birate najbolji laptop za programiranje, počnite uzimajući u obzir svoje osnovne zahteve. Trebalo bi da uzmete u obzir trajanje baterije laptopa. Celodnevna baterija znači da nećete morati svuda da vučete punjač. Ali ako ćete svoje podešavanje uglavnom imati na jednom mestu, onda će niži kapacitet baterije takođe biti u redu. Ako radite sa mnogo datoteka koje zauzimaju prostor, odlučite se za laptop sa velikim skladištem. U suprotnom, moraćete da nosite i spoljni čvrsti disk sa sobom. Na kraju, potražite portove za povezivanje, bezbednosne funkcije, ekran i cene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *