Blog

Laptopovi za decu

Baš kao što je to slučaj sa pametnim telefonima, kupovina laptopa vašem detetu izaziva zabrinutost, osim jedne važne razlike: mnoge osnovne i srednje škole smatraju ih osnovnim obrazovnim alatima i opremaju učionice mašinama za svoje učenike. Druge škole zahtevaju od roditelja da kupe laptopove, nudeći izbor preporučenih modela.

Koji su najbolji laptopovi za decu?

Možete početi tako što ćete zaboraviti na svoje unapred stvorene ideje o ovom pitanju. Zaboravite na laptop koji i sami volite ili na mali laptop koji vaša deca koriste u školi. Nemojte razmišljati o divnom osećaju dobrodošlice koji imate kada pristupite najbližoj Apple prodavnici ili o tome koliko su neverovatna najnovija izdanja Microsoft-a. Mislite samo na svoju decu i njihove potrebe kada je u pitanju laptop za decu.
Vaše dete će verovatno morati da koristi laptop u školi ili u školi, sviđalo vam se to ili ne, posebno u svetlu pandemije, u kojoj je učenje na daljinu došlo do izražaja. Bez obzira na to, deca će skoro sigurno želeti da koriste taj računar i kod kuće, i za zabavu (razmenu poruka prijateljima, gledanje video zapisa, igranje Fortnite-a) i za domaći zadatak (traženje informacija, kucanje izveštaja o knjigama).

Pošto su deca deca, lista faktora koje treba uzeti u obzir se ne završava tu. Ne zaboravite na roditeljski nadzor, izdržljivu plastiku i vodootporne tastature. Barem nećete morati da brinete o troškovima. Kupovina laptop računara prilagođenog deci ne mora da bude velika – svi osim jednog od naših preporučenih modela koštaju manje od 700 USD, a većina je ispod 500 USD – a još bolja vest je da samo zato što su jeftini ne znači da su obavezno sporo ili loše napravljeno.

Zasto laptop a ne kompjuter?

Laptopovi  daju deci slobodu mobilnosti i to u hiper-povezanom svetu gde postoji Vi-Fi veza čak i na najskrivenijim mestima na svetu, za njih je prosto neverovatno. Pruža im mogućnost da komuniciraju, budu povezani i kreiraju aplikacije, igre i programe od kojih zastaje dah, gde god da se nalaze… sve zahvaljujući laptopu.

Kada birate koji računar želite da vaše dete ima, morate uzeti u obzir da ono živi u društvu koje komunicira na drugačiji, moderniji način od društva u kojem smo odrasli.

Potreba da budemo sve vreme povezani a potreba za automatizovanim procesima na dohvatljivoj udaljenosti čini laptopove najboljom opcijom za decu.

Šta trebate uzeti u obzir prilikom kupovine laptopa?

Namena i starosna grupa

Pre nego što kupite laptop za vaše dete, morate uzeti u obzir za koju svrhu će ga koristiti. Da li će ga koristiti za igranje igrica, gledanje filmova ili za obrazovne svrhe? Takođe, važno je razmotriti starosnu grupu deteta, jer neki laptopovi mogu biti previše složeni za mlađu decu.

Naziv laptopova Preporučeni uzrast Operativni sistem Životni vek baterije Veličina ekrana
Acer Chromebook Spin 513 6-12 godina Chrome OS do 14 sati 13.3inches
Lenovo IdeaPad Flex 5 6-12 godina Chrome OS do 10 sati 13 inches
Acer Swift 1 6-12 godina Windows 10 do 16sati 14 inches
HP Pavilion 8-14 godina Windows 10/11 do 8 sati 16,6 inches

Bezbednost

Bezbednost je ključna stvar koju treba uzeti u obzir prilikom kupovine laptopa za dete. Laptop mora biti opremljen odgovarajućim antivirusnim programom i drugim bezbednosnim alatima kako bi se sprečilo preuzimanje zlonamernih aplikacija i softvera.

Veličina ekrana i težina

Veličina ekrana i težina su dva ključna faktora koji su važni prilikom odabira laptopa za decu. Za mlađu decu, manji ekran je bolji izbor jer im je lakše rukovati i prenositi. Međutim, za stariju decu, veći ekran može biti poželjan ako planiraju da koriste laptop za multimediju ili za rad na više prozora istovremeno. Takođe, težina laptopa je važna, posebno ako se koristi dok se putuje. Za decu koja su stalno u pokretu, lakši laptop je poželjniji izbor.

Izdržljivost i sigurnost

Budući da se laptopovi često nose u rančevima i koriste u različitim situacijama, važno je da laptop bude trajan i izdržljiv. Ako se odlučite za laptop sa tvrdim diskom, znajte da su tvrdi diskovi manje izdržljivi od SSD-a (Solid State Drive) jer sadrže pokretne delove. U ovom slučaju, SSD je bolji izbor jer ne sadrži pokretne delove i manje je podložan oštećenjima. Takođe, ako je laptop dizajniran sa jakim kućištem, može izdržati padove i manje udarce, što je neophodno ako se koristi u školi ili dok se putuje.

Sigurnost je takođe važan faktor kada se radi o laptopima za decu. Deca se često susreću sa online pretnjama poput virusa, hakera i neprimerenih sadržaja. Zato, preporučuje se korišćenje antivirusnog softvera i aplikacija za roditeljsku kontrolu koje će pomoći da se spreče pretnje online. Takođe, roditelji bi trebalo da razmotre opciju otvaranja korisničkog naloga na laptopu samo za dete, kako bi se sprečilo korišćenje laptopa od strane drugih osoba.

Najbolji laptopovi za decu sa sajta Konovo

Acer Chromebook Spin 513

Ime to odaje, ali mi volimo Acerovu Spin seriju jer briše granicu između laptopa i tableta – dajući vašem detetu najbolje od oba sveta. 513 je model srednje klase u Chromebook liniji (između 311 i 713) i blista kada se koristi za lakše zadatke kao što su kucanje, pravljenje tabela i pregledanje veba – savršeno za domaći zadatak i istraživanje. Ima mnogo portova, više nego dovoljno baterije za upotrebu tokom celog školskog dana i kompaktan je da se lako uklapa u ranac.

Kao i svi Chomebook-ovi, jednostavan je za korišćenje i ima mnoštvo ugrađenih roditeljskih kontrola, tako da možete da kreirate profil za svoje dete i kada je ono prijavljeno, možete ga sprečiti da privatno pregleda, upravljajte veb lokacijama koje smeju da posećuju i blokirati sadržaj za odrasle. Ograničeni ste na aplikacije iz Google Plai prodavnice, ali ona ima sve što je potrebno za školu, uključujući Google dokumente, tabele i Gmail. Jedina mana je što nema HDMI porta za povezivanje sa TV-om ili školskim projektorom.

Nije jedini 2-u-1 na našoj listi (a ako vam je ultra-prenosivost prioritet, poželećete da pogledate Surface Go 3 u nastavku), ali postiže odličan balans između specifikacija, cene i izdržljivosti. Sviđa nam se kvalitet izrade od aluminijuma koji mu daje izgled poput MacBook-a, da se Full HD ekran okreće za punih 360 stepeni, a činjenica da je ekran osetljiv na dodir čini ga vrhunskim izborom ako vaše dete već ima mnogo iskustva sa dodirom vašeg telefona.

• Veličina ekrana: 13,3 inča (2 u 1)

• Rezolucija: 1920 x 1080 piksela

• Ekran osetljiv na dodir: Da

• Operativni sistem: ChromeOS

• Trajanje baterije: do 14 sati

• Skladištenje/Memorija: 64GB, 4GB

• Mogućnost povezivanja: USB-A k1, USB-C k1, 3,5 mm priključak

• Procesor: Kualcomm Snapdragon 7c

• Težina: 1,2 kg

Acer Swift 1

Treba vam laptop koji pokreće više Microsoft softvera nego ChromeOS? Ako su Word, Excel ili PowerPoint neophodni, poželećete da nabavite Windows računar. Svift serija je jedna od naših omiljenih, sa udobnim iskustvom kucanja, velikom trackpad-om, dugim trajanjem baterije, mnoštvom portova i čistom crno-srebrnom šemom boja.

Istina je da je Windows mnogo otvoreniji od Chrome OS-a, uglavnom zato što možete da preuzimate aplikacije bilo gde na internetu, ali Svift 1 dolazi sa S-režimom, što ga čini mnogo boljim kao Chromebook tako što dozvoljava korisnicima da instaliraju aplikacije samo sa Microsoft-a. Prodavnica. Ovo pomaže da bude brži i sigurniji za vaše dete. Kako budu stariji, možete isključiti S-režim (ali budite upozoreni, ne možete se vratiti!).

Sviđa nam se što dolazi sa besplatnom godinom Office 365 Personal, tako da ćete imati pristup svom ključnom školskom softveru koji je gore pomenut, kao i puno dodatnog skladišta u oblaku – ali imajte na umu da ako želite da nastavite da ga koristite nakon 12. meseci koštaće vas 59,99 funti godišnje. Nedostatak za decu je to što nema ekran osetljiv na dodir ili konvertibilni okvir, tako da je ovo najprikladnije za stariju decu kojoj je potrebno tradicionalnije iskustvo na računaru, a nama se sviđa što imate ugrađeni skener otiska prsta na prednjoj strani za dodatnu sigurnost.

• Veličina ekrana: 14 inča
• Rezolucija: 1920 x 1080 piksela
• Ekran osetljiv na dodir: Ne
• Operativni sistem: Windows 11 S-mode
• Trajanje baterije: Do 16 sati
• Skladištenje/Memorija: 128GB SSD, 4GB
• Mogućnost povezivanja: USB-A k2, USB-C k1, HDMI k1, 3,5 mm priključak
• Procesor: Intel Pentium
• Težina: 1,3 kg

Lenovo IdeaPad Flex 5i

Ako vam je potreban konvertibilni Chromebook sa više prostora za skladištenje, Lenovo IdeaPad Flek 5i ispunjava sve uslove. Sa 128 GB skladišnog prostora (dvostruko više od našeg najboljeg izbora), ima dovoljno prostora za datoteke, dokumente i fotografije i to je samo jedan od dva modela na našoj listi sa utorom za microSD memorijsku karticu za prenos datoteka između uređaja kao što su telefon ili tableta. Ovo se pretvara iz laptopa u tablet za nekoliko sekundi, a u kutiji dobijate Lenovo olovku kako bi i vaše dete moglo da crta i skicira.

Chromebook-ovi su uvek prilično brzi uređaji, ali Flek 5i ima vrhunske performanse jer sadrži pouzdan Intel i3 procesor. To znači da je u stanju da rukuje sa više aplikacija i kartica otvorenih odjednom bez ikakvih velikih zaostajanja ili zastoja. Znamo da će bezbednost uvek biti važna za zaštitu vašeg deteta na mreži, i volimo što ovaj model ima poklopac za privatnost za veb kameru tako da je pokriven kada se ne koristi. Trajanje baterije nije tako dobro kao kod nekih drugih laptopova na našoj listi (sa pet sati manje od HP Chromebook-a 11 iznad), ali dobijate solidnih 10 sati – i to će lako trajati za školski dan.

• Veličina ekrana: 13,3 inča (2 u 1)
• Rezolucija: 1920 x 1080 piksela
• Ekran osetljiv na dodir: Da
• Operativni sistem: ChromeOS
• Trajanje baterije: do 10 sati
• Skladištenje/Memorija: 128 GB SSD, 4 GB
• Mogućnost povezivanja: USB-A k1, USB-C k2, 3,5 mm priključak
• Procesor: Intel i3
• Težina: 1,35 kg

HP Pavilion 15

Veliki ekran je odličan za obavljanje više zadataka jer vaše dete može da vidi više kartica odjednom. Na primer, oni mogu da istražuju temu u veb pretraživaču na jednoj strani ekrana dok pišu esej u procesoru teksta na drugoj, ali je takođe odličan izbor ako će vaše dete takođe koristiti laptop za zabavu, kao što je strimovanje ili igranje igara. Paviilion 15 ima 15,6-inčni Full HD ekran – to je  najveći na našoj listi – i volimo što je takođe ekran osetljiv na dodir, sa malim ivicama.

Na testu smo otkrili da je ekran odličan za gledanje dokumenata i čitanje veb lokacija i sviđa nam se što na tastaturi postoji numerički blok (jedini model na našoj listi koji ima ovo) koji je od pomoći za tabele i domaće zadatke iz matematike. Tasteri su lepi za korišćenje i osećaju se dobro raspoređeni, a dodirna tabla je velika i brzo reaguje. Još jedan bonus je što na prednjoj strani dobijate senzor otiska prsta koji je savršen za dodatnu sigurnost, a korisno je i to što se laptop puni od 50% za manje od sat vremena.

Onaj koji smo testirali došao je sa instaliranim Windows 10, ali smo proverili i ispunjava uslove za besplatnu nadogradnju na Windows 11. Pošto je ovo Windows mašina, malo je složenija za navigaciju od Chromebook-a. Još uvek postoji mnogo roditeljskog nadzora, ali smatramo da je ovo model koji je najprikladniji za stariju i odgovorniju decu jer ima potencijal da preuzme softver sa bilo kog mesta na internetu. pavilionv15 nije najprenosivija opcija i baterija je srednja na između šest i osam sati, ali ako vašem detetu treba laptop veće veličine za školski rad, to je pouzdana kupovina.

• Veličina ekrana: 15,6 inča
• Rezolucija: 1920 x 1080 piksela
• Ekran osetljiv na dodir: Da
• Operativni sistem: Windows 10/11
• Trajanje baterije: do 8 sati
Skladištenje/Memorija: 128GB SSD, 4GB
• Mogućnost povezivanja: USB-A k2, USB-C k1, HDMI k1, 3,5 mm priključak
• Procesor: AMD Athlon Gold
• Težina: 1,75 kg

Dell Inspiron 3502 Celeron N4020 8GB RAM 128GB NVMe SSD 15.6 HD WIN 10

Redovna cena 47.200 RSD
32.000 RSD
Super Akcija
ProizvođačDell
ModelInspiron 3502
ProcesorIntel Celeron N4020 sa 2 jezgra, 2 treda (od 1.10 GHz do 2.80 GHz)
Ekran15.6" (1366 x 768) HD, TN, Anti-Glare
Količina RAM Memorije8GB
Model Grafičke KarteIntel UHD Graphics 600
SSD Kapacitet128GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaOpen Box

Dell Inspiron 3502 Pentium Silver N5030 8GB RAM 128GB NVMe SSD 15.6 FULL HD WVA WIN 10

Redovna cena 49.200 RSD
32.000 RSD
Super Akcija
ProizvođačDell
ModelInspiron 3502
ProcesorIntel Pentium Silver N5030 sa 4 jezgra, 4 treda (od 1.10 GHz do 3.10 GHz)
Ekran15.6" (1920 x 1080) FHD WVA Anti-Glare 240 niti 45% (NTSC)
Količina RAM Memorije8GB
Model Grafičke KarteIntel UHD Graphics 605
SSD Kapacitet128GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaOpen Box

Dell Inspiron 3502 Pentium Silver N5030 8GB RAM 128GB NVMe SSD 15.6 FULL HD WVA WIN 10

Redovna cena 49.200 RSD
32.000 RSD
Super Akcija
ProizvođačDell
ModelInspiron 3502
ProcesorIntel Pentium Silver N5030 sa 4 jezgra, 4 treda (od 1.10 GHz do 3.10 GHz)
Ekran15.6" (1920 x 1080) FHD WVA Anti-Glare 240 niti 45% (NTSC)
Količina RAM Memorije8GB
Model Grafičke KarteIntel UHD Graphics 605
SSD Kapacitet128GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaOpen Box

Lenovo Thinkpad T570 i5-7300U 8GB RAM 256GB NVMe SSD 15.6 FULL HD IPS WIN 10 PRO

Redovna cena 104.000 RSD
69.300 RSD
Šok cena
ProizvođačLenovo
ModelThinkpad T570
ProcesorIntel Core i5-7300U sa 2 jezgra, 4 treda (2.6GHz do 3.5GHz)
Ekran15.6" (1920 x 1080) FHD IPS Anti-Glare WLED 45% NTSC
Količina RAM Memorije8GB
Model Grafičke KarteIntel HD Graphics 620
SSD Kapacitet256GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaRefurbished (Grade A)

Lenovo X1 Carbon G5 i7-7500U 16GB RAM 512 NVMe SSD 14.0 FULL HD 4G WIN 10 PRO

Redovna cena 108.300 RSD
69.990 RSD
Super Akcija
ProizvođačLenovo
ModelThinkPad X1 Carbon G5
ProcesorIntel Core i7-7500U sa 2 jezgra, 4 treda (2.7Ghz do 3.5Ghz)
Ekran14" (1920 x 1080) FHD IPS Anti-glare
Količina RAM Memorije16GB
Model Grafičke KarteIntel HD Graphics 620
SSD Kapacitet512GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaRefurbished (Grade A)

Lenovo X1 Carbon G7 i7-8665U 16GB RAM 256GB NVMe SSD 14.0 FULL HD IPS TOUCHSCREEN WIN 10 PRO

Redovna cena 101.000 RSD
80.600 RSD
Top Laptop
ProizvođačLenovo
ModelThinkPad X1 Carbon G7
ProcesorIntel Core i7-8665U sa 4 jezgra, 8 treda (1.90Ghz do 4.80GHz)
Ekran14" (1920 x 1080) FHD MultiTouch IPS Anti-Glare
Količina RAM Memorije16GB
Model Grafičke KarteIntel UHD Graphics
SSD Kapacitet256GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaRefurbished (Grade B)

Lenovo ThinkPad T480 i7-8650U 16GB RAM 512GB NVMe SSD GeForce MX150 14.0 FULL HD IPS Win 10 PRO

Redovna cena 118.000 RSD
78.500 RSD
Top Laptop
ProizvođačLenovo
ModelThinkPad T480
ProcesorIntel Core i7-8650U sa 4 jezgra, 8 tredova (1.90GHz do 4.20GHz)
Ekran14" (1920 x 1080) FHD IPS Anti-glare
Količina RAM Memorije16GB
Model Grafičke KarteNVIDIA GeForce MX150
SSD Kapacitet512GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaRefurbished (Grade A)

Lenovo ThinkPad X380 Yoga i5-8250U 8GB RAM 256GB NVMe SSD FULL HD IPS TOUCHSCREEN 4G WIN 10 PRO

Redovna cena 97.700 RSD
69.300 RSD
Top Laptop
ProizvođačLenovo
ModelThinkpad X380 Yoga
ProcesorIntel Core i5-8250U sa 4 jezgra, 8 tredova (1.60GHz do 3.40GHz)
Ekran13.3" (1920 x 1080) FHD IPS WLED-backlit TOUCHSCREEN
Količina RAM Memorije8GB
Model Grafičke KarteIntel UHD Graphics 620
SSD Kapacitet256GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaRefurbished (Grade A)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *