Blog

Najbolji laptop za AutoCAD i 3D modeliranje u 2023

Cad autocad i 3d modeliranje i kako izabrati odgvoarajuci laptop

Kako izbrati najbolji laptop za AutoCAD i 3D modeliranje u 2023 i na šta trebate obratiti pažnju prilikom kupovine.

Odabir najboljeg laptopa za CAD je ključni korak ako za svoj projekat koristite softver potpomognut računarom. Arhitekte, inženjeri ili studenti moraju pažljivo da biraju kako bi izbegli izbor uređaja koji ne može da se nosi sa zahtevima industrije.

Više nam nije potreban potpuni desktop računar da bismo završili teške CAD poslove – laptopovi su sada toliko moćni da postoji mnogo modela koji će dobro obaviti posao. Ovo je odlično za prenosivost, tako da ćete moći da radite gde god želite. Međutim, vaša mašina i dalje mora da ima visoke specifikacije jer je CAD softver prilično zahtevan. To znači da ćete morati da investirate u laptop koji je dovoljno moćan da ide u korak sa vašim projektima, koliko god moćni bili. Pomerite se do dna vodiča za savete o tome kako da izaberete najbolji laptop za AutoCAD, CAD i 3D modeliranje.

Šta trebate uzeti u obzir prilikom kupovine laptopa?

Kada birate laptop za CAD, AutoCAD i 3D modeliranje, trebalo bi obratiti pažnju na neke ključne karakteristike koje će uticati na njegovu sposobnost da izdrži zahtevne zadatke. Ovo su neke od stvari koje bi trebalo uzeti u obzir:

  1. Procesor – jedan od ključnih faktora koji će uticati na brzinu i performanse laptopa je procesor. Potražite laptop sa brzim procesorom, poput Intel Core i7 ili i9, koji će omogućiti brzo izvršavanje CAD i 3D modeliranja zadataka.
  2. Grafička kartica – zahtevni CAD i 3D modeliranje zadaci zahtevaju snažnu grafičku karticu koja može obraditi kompleksne vizualne elemente. NVIDIA grafičke kartice su obično najbolji izbor za ove zadatke.
  3. RAM – još jedan ključni faktor za brzinu i performanse laptopa je količina RAM memorije. Potražite laptop sa najmanje 16GB RAM-a, ali ako možete, izaberite onaj sa 32GB RAM-a ili više.
  4. Skladištenje – veličina skladišnog prostora takođe može biti bitna za CAD i 3D modeliranje. Potražite laptop sa brzim SSD diskom kapaciteta najmanje 512GB, ili čak 1TB ili više ako imate veće projekte.
  5. Ekran – precizan i visokokvalitetan ekran je ključan za vizualnu tačnost i jasnoću pri radu sa CAD i 3D modeliranjem. Potražite laptop sa ekranom rezolucije 1080p ili više, sa jakim kontrastom i živopisnim bojama.
  6. Povezivost – USB, HDMI i Ethernet portovi su sve važni kada radite na CAD i 3D modeliranju projektima. Potražite laptop koji ima dovoljno portova koji će zadovoljiti vaše potrebe.
  7. Hlađenje – kada radite na zahtevnim projektima, laptop može zagrejati, stoga trebate uzeti u obzir i kvalitetno hlađenje kako bi se laptop držao u optimalnoj temperaturi i smanjio rizik od pregrejavanja.

MacBook Pro 14-inch (2021)

MacBook Pro 14-inčni (2021) je briljantan laptop za CAD i najbolji koji trenutno možete kupiti.

Pokrećući macOS Big Sur na Apple-ovom osmojezgarnom M1 Pro ili Mak čipu, sa do 64 GB RAM-a, ovo je najmoćniji laptop koji je Apple ikada napravio. U našem pregledu smo otkrili da je više nego sposoban da sa lakoćom pokreće i AutoCAD i softver za 3D modeliranje koji je gladan resursa, kao što su Maia, 3DS Max i Fusion 360. Imajte na umu da i ovde možete da pokrenete iOS, tako da možete da otvorite mobilnu aplikaciju AutoCAD ako to pomaže vašem toku rada.

MacBook Pro takođe nudi do 17 sati trajanja baterije: najduže od svih Mac računara ikada. Bez sumnje ćete dobiti manje od toga radeći intenzivan rad u AutoCAD-u, ali je garancija da ćete preživeti profesionalni dan bez potrebe za dopunom. Takođe ćete imati koristi od najlepšeg ekrana super visoke rezolucije i do ogromnih 8TB skladišnog prostora.

Ovaj laptop je u velikoj meri Rolls Roice opcija za MacBook-ove i može biti preterano za potrebe mnogih ljudi. Ali ako tražite vrhunski Apple laptop i spremni ste da platite cenu, nećete naći bolji.

SpecifikacijaDetalj
ProcesorApple M1 Pro ili M1 Max čip
GrafikaM1 Pro sa 14 jezgara GPU
RAM memorija16-64GB
Veličina ekrana14 inča
Rezolucija ekrana3024 x 1964 piksela
Skladištenje512GB-8TB
Težina1.64 kg
BojaSpace Gray
Operativni sistemmacOS
BaterijaTrajanje baterije do 17 sati

MacBook Pro 13-inch (M2, 2022)

MacBook Pro od 13 inča je odlična alternativa za laptop za AutoCAD ili CAD ako je MacBook Pro od 14 inča, iznad, preskup. Izašao je novi model, koji sadrži potpuno novi M2 čip, i dok M1 Pro i M1 Mak i dalje imaju prednost, M2 je sam po sebi briljantan i bez problema rukuje CAD programima.

Novi MacBook Pro od 13 inča takođe se može pohvaliti neverovatno dugim trajanjem baterije. Sami smo ga testirali i zaista je impresivan, omogućavajući vam da radite ceo dan i da vam je preostala baterija. To znači da možete posećivati klijente, raditi na putu i ​​još mnogo toga, a sve to bez brige da ćete morati da ga priključite.

SpecifikacijaDetalj
ProcesorApple M2 sa 8 jezgara CPU
GrafikaIntegrirana 10-jezgrena GPU
RAM memorija8-24GB
Veličina ekrana13.3 inča
Rezolucija ekrana2560 x 1600 piksela sa P3 i True Tone tehnologijom
Skladištenje256GB-2TB SSD
Dimenzije30.41 x 21.24 x 1.56 cm
Operativni sistemmacOS
BaterijaTrajanje baterije do 17 sati

HP ZBook 15

HP ZBook 15 G5 je izrađen sa fokusom na robustnost i profesionalnost. Ima čvrsto kućište i kvalitetne materijale kao što su čelik, aluminijum i polikarbonat. Ovi materijali su odabrani kako bi laptop bio izdržljiv i otporan na udarce, vibracije i svakodnevno habanje tokom intenzivne upotrebe. Takođe, sa svojim pažljivo osmišljenim detaljima, ovo je laptop koji izgleda i oseća se kao uređaj visokog kvaliteta i pogodan je za zahtevne radne uslove.

HP ZBook 15 G5, uprkos svom robusnom dizajnu, ostaje relativno lako prenosiv laptop. Sa težinom koja se kreće od oko 2.6 kg, može se relativno lako prenositi sa jednog mesta na drugo, što je korisno za dizajnere koji su često u pokretu ili rade na različitim lokacijama.

Materijali izrade ovog laptopa su takođe odabrani kako bi olakšali održavanje i čišćenje uređaja. Laptop je dizajniran da bude jednostavan za čišćenje, sa glatkim površinama koje se lako brišu i otpornim materijalima koji se ne lako oštećuju prilikom čišćenja.

ProizvođačHP
ModelZBook 15 G5
ProcesorIntel Core i7-8850H sa 6 jezgra, 12 tredova (2.60 Ghz do 4.30 Ghz)
Ekran15.6″ (1920 x 1080) FHD UWVA IPS anti-glare
Količina RAM Memorije32GB
Model Grafičke KarteNVIDIA Quadro P2000
SSD Kapacitet512GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaRefurbished (Grade B)

Dell Precision 7520

NVIDIA Quadro M2200 je profesionalna grafička kartica koja se često koristi u poslovnom okruženju za rad na intenzivnim grafičkim projektima. Ova grafička kartica ima 4GB GDDR5 memorije i 1024 CUDA jezgara, što joj omogućava da brzo i učinkovito obradi velike količine podataka. NVIDIA Quadro M2200 takođe ima podršku za OpenGL 4.5, DirectX 12 i Shader Model 5.0, što je čini idealnom za rad u vodećim aplikacijama za dizajn, animaciju, modelovanje i renderovanje.

Ova grafička kartica takođe ima podršku za tehnologiju NVIDIA Optimus, koja omogućava efikasno prebacivanje između integrisane Intel grafičke kartice i NVIDIA Quadro M2200, u zavisnosti od zahteva aplikacije i baterijskog vremena koje je potrebno. To omogućava korisnicima da uštede na potrošnji baterije kada rade manje intenzivne zadatke i da povećaju performanse kada rade na zahtevnijim zadacima.

NVIDIA Quadro M2200 takođe ima sertifikate za nekoliko profesionalnih aplikacija za dizajn, kao što su AutoCAD, Adobe Creative Cloud, SolidWorks i drugi. To znači da je ova grafička kartica optimizovana i testirana za rad u tim aplikacijama i da pruža najbolju moguću podršku za njih.

ProizvođačDell
ModelDell Precision 7520
ProcesorIntel Core i7-6820HQ sa 4 jezgra, 8 tredova (od 2.70 GHz do 3.60 GHz)
Ekran15.6″ (1920 x 1080) FHD IPS Anti-Glare WLED 45% NTSC
Količina RAM Memorije32GB
Model Grafičke KarteNVIDIA Quadro M2200, 4GB GDDR5
SSD Kapacitet512GB
SSD TipNVMe
Garancija12 Meseci
Klasa UređajaRefurbished (Grade B)

Da li svi laptopi mogu da pokreću AutoCAD?

Skoro svi koji rade u CAD-u će morati da koriste AutoCAD, softversku aplikaciju za projektovanje i izradu nacrta koju je razvio Autodesk. Koristi se za kreiranje i 2D i 3D dizajna, postoji od 1982. godine i u velikoj meri predstavlja industrijski standard za sve profesije koje smo spomenuli. Zahtevi za najnoviju verziju AutoCAD-a su sledeći:

Procesor: 2,5 GHz (preporučuje se 3+ GHz)
Memorija: 8GB (preporučeno 16GB)
Prostor na disku: 10 GB
Ekran: 1920 x 1080 rezolucija

Koji laptop je najbolji za CAD?

Ako želite da pokrenete AutoCAD, najbolje je da pogledate laptop sa najnovijim Intel Core i5 ili Core i7 čipovima, ali koliko vam je moćna mašina potrebna u praksi? To zaista zavisi od toga kakav posao radite u CAD-u.

Idealna mašina će imati vrhunske komponente, uključujući obilje RAM-a, višejezgarni procesor i namensku grafičku karticu koja može da upravlja složenim radom. Za rad na dizajnu, takođe ćete želeti veliki ekran kako bi vam oči bile udobne i vaš rad mogao da bude prikazan u potpunosti. Iako ćete morati da uzmete u obzir trajanje baterije, snaga ovih laptopova znači da ćete možda morati da napravite kompromis. Ovde smo izabrali laptop računare sa dovoljno baterije da izdržimo dan.

Ako ste student koji radi na relativno jednostavnim projektima, verovatno ćete biti zadovoljni ispunjavanjem minimalnih zahteva. Međutim, ako ste CAD profesionalac, možda će vam trebati moćniji procesor. Generalno, što su vaši projekti složeniji i obimniji, više ćete morati da potrošite. Naročito ako takođe tražite svoj laptop za pokretanje drugog softvera za 3D modeliranje osim AutoCAD-a. Naravno, generalno, što vam je više energije potrebno, to će više koštati.