Blog

Najbolji laptopovi za grafički dizajn

Treba Vam najbolji laptop za grafički dizajn? Testirali smo, pregledali i ocenili prenosive uređaje koji su vam potrebni da biste kreirali zadivljujući dizajn bez uticaja na performanse.

Kada koristite softver za grafički dizajn, uređivače fotografija i softver za 3D modeliranje i renderovanje, performanse su kritične. Ove kreativne aplikacije koje zahtijevaju velike resurse mogu ozbiljno opteretiti vaš računar ili laptop i zaustaviti vaš kreativni tok na pravi način. Dakle, održavanje procesa dizajna na vreme i na pravom putu zahteva laptop sa stvarnom snagom za nesmetano pokretanje vašeg softvera.

Najbolji laptop računari za dizajnere treba da budu napunjeni pristojnom RAM memorijom, brzim CPU-om i moćnim GPU-om. Ekran visoke rezolucije treba da prikazuje širok spektar boja koji tačno odražava spektar boja. Takođe će vam trebati dosta prostora za skladištenje – uparivanje SSD-a sa najboljim skladištem fotografija u oblaku je idealno za održavanje bezbednosti vašeg rada van mreže i na mreži.

Da bi vaš softver za digitalnu umetnost radio savršeno, zaranjamo u najbolje laptopove za grafički dizajn. Uporedili smo ove laptopove na osnovu različitih faktora, kao što su njihov CPU, GPU, kvalitet ekrana, portovi za povezivanje i ukupne performanse. Takođe smo procenili njihov vek trajanja baterije, skladištenje i cene, između ostalog.

Najbolji laptopovi za grafički dizajn i kako ih izabrati?

Kvalitetan laptop je jedan od najvažnijih alata za grafički dizajn, jer vam omogućuje da kreirate, uredite i prikažete slike i videozapise. Međutim, kupovina savršenog laptopa za vaše potrebe može biti izazovna, jer postoje brojne opcije koje treba uzeti u obzir. U ovom blogu ćemo vam pomoći da odaberete najbolji laptop za vaše potrebe.

Procesor

Procesor, ili CPU (Central Processing Unit) je mozak svakog računara i ključni faktor koji utiče na brzinu i performanse laptopa za grafički dizajn. Kada birate laptop za ovu svrhu, procesor je jedan od najvažnijih faktora na koje treba obratiti pažnju.

Postoje dva najčešća proizvođača procesora – Intel i AMD. Intel je bio dugogodišnji lider u industriji procesora, ali u poslednjih nekoliko godina AMD je uspeo da se izbori za svoj deo tržišta sa svojom Ryzen serijom procesora.

Procesori su obično označeni brojem i slovima. Intel procesori se označavaju sa “i” serijom, kao što su i3, i5, i7 i i9. Što je veći broj, to procesor ima više jezgara, što mu omogućava bržu obradu više zadataka istovremeno. Takođe, procesori sa više jezgara su bolji za obradu zahtevnih zadataka poput renderovanja ili dizajniranja 3D modela.

AMD procesori se označavaju sa Ryzen serijom, kao što su Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 i Ryzen 9. Slično kao i kod Intel procesora, veći broj označava procesor sa više jezgara i boljim performansama.

Kada birate procesor za laptop za grafički dizajn, trebalo bi da uzmete u obzir nekoliko faktora. Pored broja jezgara, važno je uzeti u obzir i brzinu procesora, koja se meri u GHz (gigaherci). Što je brzina veća, to je procesor brži i ima bolje performanse.

Takođe, trebalo bi da razmislite o generaciji procesora. Procesori najnovije generacije imaju bolje performanse i obično se bolje nose sa zahtevnim zadacima.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, možete izabrati procesor koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Važno je imati na umu da procesor nije jedini faktor koji utiče na performanse laptopa za grafički dizajn, ali je jedan od najvažnijih.

RAM i SSD memorija

RAM memorija i SSD (Solid State Drive) su takođe ključni faktori kada birate laptop za grafički dizajn.

RAM memorija služi kao kratkoročna memorija i pomaže procesoru da brzo pristupi podacima koji se trenutno koriste. Kada koristite aplikacije za grafički dizajn, poput Adobe Photoshopa ili Illustratora, potrebno vam je dosta RAM memorije kako biste mogli da otvorite velike fajlove i da brzo radite sa njima.

Preporučena količina RAM memorije za laptop za grafički dizajn je najmanje 16 GB. Međutim, ako radite sa veoma velikim fajlovima, možda ćete želeti i više od toga. Važno je imati na umu da više RAM memorije znači bolje performanse, ali takođe znači i veću cenu.

SSD je tip skladišta podataka koji nema pokretne delove, što ga čini mnogo bržim od tradicionalnog hard diska (HDD). SSD skladište podataka može znatno ubrzati proces pokretanja sistema i aplikacija, kao i brzinu prenosa podataka. To znači da će vaš laptop za grafički dizajn mnogo brže učitavati velike fajlove i aplikacije, što je posebno važno kada radite sa velikim brojem slika i video zapisa.

Preporučena veličina SSD-a za laptop za grafički dizajn je najmanje 256 GB. Međutim, ako imate mnogo velikih fajlova, možda ćete želeti i više od toga. Takođe, možete razmotriti opciju kupovine laptopa sa dodatnim slotom za SSD, što vam omogućava da proširite skladišni kapacitet po potrebi.

Kada birate laptop za grafički dizajn, trebalo bi da uzmete u obzir i druge faktore kao što su grafička kartica, veličina ekrana i baterija. Važno je izabrati laptop koji odgovara vašim potrebama i budžetu, ali i koji ima dovoljno performansi kako biste mogli da radite sa većim brojem aplikacija i velikim fajlovima bez zastoja i usporavanja.

Grafička karta - GPU

Grafička karta je komponenta računara koja obrađuje grafičke i vizuelne informacije, kao što su slike, video zapisi i 3D modeli. Kada koristite aplikacije za grafički dizajn, važno je da imate grafičku karticu koja može da podrži i obradi teške grafičke zadatke.

Postoji nekoliko vrsta grafičkih kartica koje se koriste u laptopovima:

  1. Integrisane grafičke kartice – Integrisane grafičke kartice se nalaze na matičnoj ploči laptopa i dele RAM memoriju sa procesorom. One su dovoljne za osnovne zadatke poput pregledanja interneta i obrade teksta, ali nisu dovoljno jake za složenije zadatke grafičkog dizajna.
  2. Diskretne (dodatne) grafičke kartice – Diskretne grafičke kartice su posebne grafičke kartice koje se dodaju u laptop pored integrisane kartice. One imaju sopstvenu memoriju i mogu da obrade složenije zadatke poput 3D modelovanja i renderovanja video zapisa. Laptopovi sa diskretnim grafičkim karticama su obično skuplji, ali su neophodni za složenije zadatke grafičkog dizajna.

Kada birate laptop za grafički dizajn, važno je da proverite specifikacije grafičke kartice. Uz to, neke od karakteristika koje treba da uzmete u obzir su:

  • Količina memorije grafičke kartice (VRAM) – Veća količina VRAM-a omogućava grafičkoj kartici da obradi složenije zadatke.
  • Brzina grafičkog čipa – Veća brzina procesora grafičke kartice omogućava joj da brže obradi složenije zadatke.
  • Broj jezgara grafičkog procesora – Veći broj jezgara grafičkog procesora omogućava grafičkoj kartici da obradi veći broj zadataka u isto vreme.
  • Tip grafičke kartice – Različiti proizvođači grafičkih kartica (npr. Nvidia ili AMD) imaju različite modele sa različitim karakteristikama. Treba da proverite koji model grafičke kartice najbolje odgovara vašim potrebama.

Ukoliko koristite aplikacije poput Adobe Photoshopa, Illustratora, ili Premiere Pro-a, preporučuje se laptop sa diskretnom grafičkom karticom koja ima najmanje 4 GB VRAM-a. Za složenije zadatke kao što su 3D modelovanje i renderovanje video zapisa, potrebna je grafička kartica sa najmanje 6 GB VRAM-a i visokim brojem jezgara grafičkog procesora.

Veličina ekrana

Veličina ekrana na laptopu za grafički dizajn može biti bitan faktor u vašem odabiru. Uopšteno govoreći, veći ekran može da vam pruži veću površinu za rad i omogućiti vam da vidite više detalja, što je posebno važno kada radite sa većim projektima ili detaljima na slici.

Međutim, veći ekran takođe znači i teže prenosive laptopa i potencijalno kraći vek baterije. Osim toga, veći ekran može uticati na ukupnu veličinu laptopa i može učiniti laptop manje prenosivim i težim za nošenje sa sobom.

Veličina ekrana se izražava u dijagonalama i obično se meri u inčima (inches). Uobičajene veličine ekrana za laptopove su:

  • 13 inča: Ovo je najmanji laptop ekran i pogodan je za one koji žele prenosiv laptop koji mogu da koriste na putu. Međutim, to može biti malo premalo za rad na nekim složenijim projektima ili za više otvorenih prozora.
  • 15 inča: Ovo je najčešća veličina ekrana za laptopove. To vam daje dovoljno veliku površinu za rad, ali ipak čini laptop prenosivim.
  • 17 inča: Ovo je veća veličina ekrana i pruža veću površinu za rad. Međutim, to znači i veći i teži laptop koji je manje prenosiv.

Kada birate veličinu ekrana, razmotrite koliko često ćete putovati sa laptopom i kako će se koristiti. Ako planirate koristiti laptop uglavnom kod kuće ili u kancelariji, veći ekran bi mogao biti najbolji izbor za vas. Međutim, ako vam je potrebna mobilnost, manji ekran će biti lakši i prenosiviji.

najbolji laptopovi za grafički dizajn

Trajanje baterije

Baterija je jedan od važnijih faktora koje treba razmotriti pri odabiru laptopa za grafički dizajn. Zavisno od vaših potreba, možda ćete trebati laptop s dugim vekom trajanja baterije kako biste mogli raditi na projektima u pokretu, bez potrebe za stalnim punjenjem.

Vek trajanja baterije zavisi od mnogo faktora, uključujući veličinu baterije, procesor, grafičku karticu, veličinu ekrana, broj i vrstu aktivnih aplikacija i mnoge druge faktore. Obično, što veća baterija i manja potrošnja energije, to je veći vek trajanja baterije.

Kada odaberete laptop za grafički dizajn, trajanje  baterije je jedan od najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir. Ako želite raditi na projektima u pokretu, kao što je putovanje ili rad iz kafića, potrebna vam je baterija koja može trajati najmanje 6-8 sati, ili još bolje, 10-12 sati.

Osim trajanja baterije, takođe je važno uzeti u obzir vreme potrebno za punjenje baterije. Ako laptop koristite na putovanjima i često ga morate puniti, brzo punjenje može biti važna opcija.

Konačno, vredno je napomenuti da će vek trajanja baterije značajno varirati zavisno od  vašeg  načina korištenja laptopa. Ako intenzivno koristite grafiku ili pokrećete druge zahtevne aplikacije, baterija će se brže isprazniti nego kad samo radite na tekstualnim dokumentima ili surfujete internetom.

Najbolji laptopovi za grafički dizajn

Apple MacBook Pro M1

Ovaj model opremljen je najnovijim Appleovim procesorom M1 Mac sa 10 jezgra, što pruža izvrsne performanse i brzinu. Osim toga, dolazi sa 32 GB RAM-a i SSD-om kapaciteta 1 TB, što omogućava brz pristup datotekama i programima.

Ovaj laptop dolazi sa 16-inčnim Retina ekranom sa tehnologijom Mini LED-a koji nudi izvrsne slike i visoku razlučivost od 3072 x 1920 piksela. MacBook Pro M1 Mac takođe ima sistem četiri zvučnika koji pružaju odličan zvuk.

Što se tiče grafičkog dizajna, MacBook Pro M1 Mac ima moćan grafički procesor sa 32 jezgra koji omogućava brzinu obrade grafike koje će zadovoljiti potrebe većine profesionalnih dizajnera. Takođe ima širok raspon boja koji se može prikazati preko 100% DCI-P3 spektra boja, što znači da ćete dobiti živopisne i precizne boje u svojim radovima.

Za rad na grafičkom dizajnu, preporučujemo korišćenje aplikacija poput Adobe Photoshopa, Illustratora ili InDesigna, koje su optimizovane za rad na Appleovim računarima. Osim toga, MacBook Pro M1 Mac ima Thunderbolt 4 priključke koji omogućavaju brz prenos datoteka i povezivanje sa spoljnim monitorima za veći prostor za rad.

Uz to, MacBook Pro M1 Mac ima veliku bateriju koja traje do 11 sati i bežično povezivanje putem Wi-Fi-ja 6 i Bluetooth 5.0. Takođe ima Touch Bar, koji vam omogućava brz pristup funkcijama i alatima koje često koristite.

Ukratko, MacBook Pro M1 Mac je odličan računar za grafički dizajn i ostale profesionalne zadatke. Sa svojim moćnim procesorom, velikom količinom RAM-a i SSD-om, sa širokim rasponom boja ekrana, ovaj laptop će vam pružiti vrhunske performanse i preciznost u vašem radu.

SpecifikacijeDetalji
ProcesorApple M1 Max s 10 jezgri (8 CPU + 2 GPU)
RAM32 GB LPDDR5 memorije
MemorijaSSD od 1 TB
Grafička karticaApple M1 Max 32 jezgra
Ekran16-inčni Retina zaslon s tehnologijom Mini LED-a i razlučivosti od 3072 x 1920 piksela
Boja ekranaDCI-P3 spektar boja, 100% pokrivenosti
Audiočetiri zvučnika
BaterijaDo 11 sati reprodukcije filma
PovezivanjeWi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, Thunderbolt 4
OstaloTouch Bar, 1080p FaceTime HD kamera, macOS Monterey

Dell XPS

Dell XPS 15 7590 je odličan laptop koji se može koristiti za grafički dizajn. Dolazi s 15.6-inčnim Full HD IPS ekranom koji ima visoku rezoluciju i jasne boje. IPS tehnologija omogućuje velike uglove gledanja i precizne boje.

Laptop je opremljen snažnim Intel Core i5-9300H procesorom i 32 GB RAM-a, što omogućava brzo i glatko obavljanje grafičkih zadataka, bez obzira na veličinu ili zahtevnost projekta. Takođe ima NVMe SSD memoriju od 500 GB, koji omogućava brz pristup i čuvanje podataka.

U pogledu grafike, Dell XPS 15 7590 dolazi s integrisanom Intel UHD Graphics 630 grafičkom karticom, koja je dobra za osnovne grafičke zadatke, ali za zahtevnije zadatke će vam možda trebati nadograditi laptop s dodatnom grafičkom karticom.

Ovaj laptop ima moderni i elegantan dizajn, tanak je i lagani, što ga čini prikladnim za korištenje na terenu i putovanja. Takođe dolazi s prethodno instaliranim Windows 10 Pro operativnim sistemom.

SpecifikacijeDetalji
ProcesorIntel Core i5-9300H sa 4 jezgra, 8 treda (od 2.40 GHz do 4.10 GHz)
RAMDDR4
Memorija32GB
Grafička karticaIntel UHD Graphics 630
Ekran15.6″ (1920 x 1080) FHD IPS Anti-Glare WLED 45% NTSC
Boja ekranaDCI-P3 spektar boja, 100% pokrivenosti
Audiostereo
Baterijado 9 sati reprodukcije
PovezivanjeBluetooth 5,0, Wi-fi
Ostalotastatura sa pozadniskim osvetljenjem

Lenovo X1

Lenovo Thinkpad X1 Ektreme G1 je moćan laptop koji je dizajniran za zahteve korisnika, uključujući i jedan koji radi u grafičkom dizajnu. Ima Intel Core i7-8750H procesor i 32 GB RAM-a, što omogućava brzo i glatko obavljanje grafičkih zadataka. Takođe ima NVMe SSD pogon od 512 GB za brz pristup i čuvanje podataka.

U pogledu grafike, ovaj laptop dolazi sa NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti grafičkom karticom, koja nudi snažnu grafiku za zahtevnije grafičke zadatke. Ekran je 15,6-inčni Full HD IPS ekran sa visokom rezolucijom i jasnim bojama.

Ovaj laptop ima robusan dizajn, otporan je na udarce i padove, što ga čini idealnim za korišćenje na terenu i putovanja. Dolazi sa prethodno instaliranim Vindovs 10 Pro operativnim sistemom, koji nudi napredne funkcije i mogućnosti za poslovne korisnike.

Kao zaključak, Lenovo Thinkpad X1 Extreme G1 je izuzetan izbor za grafički dizajn sa vrhunskim performansama, snažnom grafikom i kvalitetnim ekranom.

SpecifikacijeDetalji
ProcesorIntel Core i7-8750H sa 6 jezgra, 12 treda (od 2.20GHz do 4.10GHz
RAMNvme SSD 512
Memorija32GB
Grafička karticaNvidia GeForce GTX 1050 Ti 4GB
Ekran15.6″ (1920 x 1080) FHD IPS Anti-Glare WLED 45% NTSC
Boja ekranaDCI-P3 spektar boja, 100% pokrivenosti
Audiostereo
Baterijado 9 sati reprodukcije
PovezivanjeBluetooth 5,0, Wi-fi
Ostalotastatura sa pozadniskim osvetljenjem