Blog

Šta je to Refurbished Laptop? – Vodič za Refurbished Laptopove 2023

Ukoliko tražite novi laptop, ali ne želite da potrošite bogatstvo, trebalo bi uzeti u obzir refabrikovane uređaje koji mogu biti savršen izbor za Vas. Kvalitetan refurbished laptop može vam uštedeti i do 3 puta više novca nego da kupite nov. Kupovina refurbished laptopova i uređaja je veoma popularna u svetu, a kod nas od nedavno zastupljena i predstavlja idealan koncept uštede.

Ukoliko tražite novi laptop, ali ne želite da potrošite bogatstvo, trebalo bi uzeti u obzir refabrikovane uređaje koji mogu biti savršen izbor za Vas.

Kvalitetan refurbished laptop može vam uštedeti i do 3 puta više novca nego da kupite nov.

Kupovina refurbished laptopova i uređaja je veoma popularna u svetu, a nedavno je zastupljena i kod nas i predstavlja idealan koncept uštede.

Pitate se sigurno kako je moguće da se toliko uštedi?

U nastavku ćemo vam detaljno objasniti šta je Refurbished laptop, koja je razlika između novih i refurbished laptopova, i zašto se pokazalo da su  refurbished laptopovi mnogo bolji od novih i koliko je kupovina tih modela  pouzdana i sigurna?

ŠTA JE TO REFURBISHED LAPTOP

U ovom tekstu ćemo vam detaljno objasniti šta je Refurbished laptop,  razliku između novih  i refurbished laptopova, i zašto se pokazalo da su  refurbished laptopovi mnogo bolji od novih i koliko je kupovina tih modela  pouzdana i sigurna?

Refurbished laptop je refabrikovan laptop, odnosno laptop koji je vraćen proizvođaču iz različitih razloga.
Naravno da to ne znači da je laptop bio neispravan.

U nastavku ćemo Vam navesti nekoliko primera:

» Primer 1. Uređaj izložen u velikom lancu marketa, koji je vraćen u fabriku na re-testiranje i sređivanje. Pri tome iz fabrike se šalje kao bukvalno nov ali sa dosta nižom cenom.

» Primer 2. Ukoliko kupac nije zadovoljan proizvodom, u zakonskom roku može da ga vrati prodavcu. Tada taj laptop više nije nov i mora se prodati kao refurbished. Laptop se vraća u fabriku na dodatno testiranje ispravnosti, pakuje se u drugačiju kutiju i prodaje kao refurbished. Što znači da dobijate laptop koji gotovo da nije korišćen, dodatno je testiran i sigurno duplo jeftiniji.

» Primer 3. Transport je zahtevan posao, pa se nekada dogode razne nezgode. Dešava se da cela tura poseduje oštećene kutije. Nijedan potrošač ne želi da plati punu cenu za laptop koji ima oštećenu kutiju i potencijalno oštećen laptop. Tada se laptopovi testiraju, pakuju u nove kutije i ponovo prodaju kao refurbished modeli po znatno nižim cenama.

» Primer 4. Kod transporta takođe može doći i do sitnih ogrebotina na samom uređaju što naravno ne može da se proda kao nov uređaj. Tada prolazi kroz ponovno testiranje, nekada se ti sitni nedostaci isprave i uređaj je kao nov!

» Primer 5. Korišćeni refurbished laptopovi su uglavnom radili u kancelarijskim uslovima. Velike firme i korporacije, kupuju isključivo Biznis klasu uređaja i o ovom konceptu ćemo pisati u produžetku. Nakon nekog vremena korišćenja, (od 6 meseci do 3 godine) vraćaju ih proizvođaču a uzimaju nove. Takvi uređaji se vraćaju u proizvodnju na detaljno testiranje, (Uređajima se rade kompletni testovi hardware-a, opterećenja, testiraju se baterije…) i tek nakon svih provera idu dalje u prodaju po drastično sniženim cenama.

Šta znači reč refurbished laptop

Refurbished znači refabrikovan. Refurbish na engleskom znači dati nov izgled nečemu, renovirati nešto. Refurbished laptopovi su laptopovi koji su nakon korišćenja ili upotrebe ili nekih drugih razloga vraćeni proizvođaču na detaljnu proveru i testiranje i nakon toga poslati ponovo u prodaju. 

Koji su još uzroci refabrikacije laptopova

Postoje razni uzroci refabrikacije laptopa. Dešava se da laptop ne ispuni standarde proizvođača. Kada se nešto tako desi, proizvođač ga povlači iz upotrebe i sređuje, ali ne sme da ga prodaje kao nov uređaj. 

Kada kupac kupi laptop, isproba ga i shvati da nije za njega, on se odlučuje da po zakonu o pravu potrošača, vrati laptop. Laptop nije, ili je minimalno korišćen, ali se takođe ne sme prodavati kao nov. Tada se on prodaje kao refurbished.

Već smo pomenuli da se to dešava i kada su laptopovi izloženi u nekom velikom lancu marketa. Takav laptop se vraća u fabriku, sređuje, testira i pušta u prodaju kao refurbished.

Prilikom transporta može da dođe do sitnih ogrebotina na laptopu. Prodavac ili sam proizvođač takav proizvod ne sme da proda kao nov. Uređaj se takođe vraća nazad u fabriku, sređuje i pušta u prodaju kao refurbished.

KLASIFIKACIJA REFURBISHED LAPTOPOVA

Naveli smo šta je refurbished i šta mogu da budu uzroci refabrikacije, pa samim tim postoje i različite klase, tj. ocene. Ocene služe kao procena uređaja i bliže određuju koji je uzrok refabrikacije. Kod refurbished laptopova postoji klasifikacija po ocenama A, B i C pa ćemo vam objasniti šta svaka  znači:

Ocena A

(Grade A)

Uređaji sa ocenom A su u perfektnom stanju i poseduju minimalne, ili ne poseduju uopšte tragove korišćenja. To su laptopovi koji pripadaju onim uzrocima koje smo ranije pomenuli: oštećena samo kutija prilikom transporta, uređaji koji su vraćeni nakon par dana korišćenja i mnogi drugi. Perfektne su ispravnosti kao i kozmetičkog izgleda.

Ocena B

(Grade B)

Pod ovom klasifikacijom se podrazumevaju laptopovi koji su savršene ispravnosti, ali poseduju minimalne tragove korišćenja. Po pitanju performansi su u identičnom stanju kao i klasa A. Tastatura i touchpad savršeno funkcionalni sa jako malim ili skoro nevidljivim tragovima korišćenja, poseduju sve tastere, nisu izlizani niti bilo šta slično. Baterija je, takođe funkcionalna i u dobrom stanju.

Ocena C

(Grade C)

U ovu klasifikaciju spadaju laptopovi koji poseduju vidljive tragove korišćenja, ali su  u potpunosti  funkcionalni. Ne fale tasteri na tastaturi, tačped radi savršeno. U potpunosti su testirani i funkcionalni.

Ovakvi laptopovi nemaju oštećene ili defektne portove. Ekrani su u perfektnom stanju bez mrtvih piksela, ghost-ova ili bilo šta slično. Baterije su testirane, kao i ostale komponente.

Pored gore navedenih postoje i još detaljnije klasifikacije poput REMANUFACTURED laptopova. Proizvodi sa konkurentnim cenama i visokim kvalitetom kao i novi proizvodi. To su neki viškovi proizvođača, demo modeli ili proizvodi sa oštećenom kutijom. Ovakvi laptopovi su visokog kvaliteta i često potpuno novi, testirani od strane sertifikovanih tehničara.

Klase kvaliteta tih uređaja su: Gold, Silver, Demo.

Gold

(Grade Gold)

Gold su bukvalno novi proizvodi, sa novim ili specijalno napravljenim pakovanjem i originalnom garancijom. To znači da imate originalnu garanciju od samog proizvođača i to su uvek u pitanju neki noviji modeli. Dobijate apsolutno nov i ispravan proizvod u garanciji, po dosta nižoj ceni. Takvi laptopovi su uglavnom ishod otkazane porudžbine ili malo oštećene kutije u transportu, ponekad se dešava da su jednostavno višak proizvođača.

Silver

(Grade Silver)

Silver laptopovi su novi proizvodi sa malim ogrebotinama i tragovima korišćenja, dolaze u originalnoj ili specijalno napravljenoj kutiji za taj laptop. Uz njih takođe ide originalna garancija proizvođača.

Demo

(Grade Demo)

Demo su laptopovi koji, kao i prethodni poseduju originalnu garanciju proizvođača. Poseduju jako sitne tragove korišćenja i dolaze u neutralnoj braon kutiji. Oni su takođe kao novi proizvodi.

REFURBISHED LAPTOPOVI NA AKCIJI

ŠTA JE TO BIZNIS KLASA LAPTOPOVA?

Kao što smo ranije u tekstu naveli, Refurbished uređaji su 99% biznis klasa laptopova. Odlikuje ih visok kvalitet izdrade, najkvalitetnije komponente, najizdržljiviji materijali kućišta.

Evo još nekih karatkteristika biznis klase Laptopova:

Kvalitet komponenti

Dizajn se dosta razlikuje od potrošačkih laptopova jer je unikatan, elegantan, ali i napravljen od vrhunskih materijala što im daje prestiž i uvek će se izdvojiti svojim izgledom.

U biznis laptopove idu samo najbolje komponente

Izdržljivost

Ono što pravi drastičnu razliku između Biznis laptopova i novih konzumerskih je kvalitet izrade. Materijali koji se koriste kod biznis laptopa su: Aluminijum, Magnezijum, Carbon-Fiber…

Apsolutno nema nigde plastike. Šarke ekrana su od čelika, tako da nećete imati problema sa slomljenim šarkama i „odvaljenim“ gornjim kućištem što je veoma česta pojava kod običnih - potrošačkih laptopova. Takođe, kućišta kod biznis laptopova su otporna na prašinu, udarce, padove, prolivanje tečnosti i extremne temperaturne razlike.

Izuzetna brzina

Glavna odlika biznis laptopova je izuzetna brzina. Mogu se startovati za svega 5 sekundi, a u isto vreme možete otvoriti 100 različitih prozora i tabova koji će raditi bez ikakvog problema. Svi programi se takođe pokreću u deliću sekunde i mnogo će vam olakšati posao i uštedeti vreme.

Unikatan dizajn

Dizajn se dosta razlikuje od potrošačkih laptopova jer je unikatan, elegantan, ali i napravljen od vrhunskih materijala što im daje prestiž i uvek će se izdvojiti svojim izgledom.

PRIMERI NAJBOLJIH MODELA BIZNIS KLASE

Lenovo Refurbished Laptopovi

Lenovo laptopovi su sinonim za izdržljiv laptop. Lenovo je 2005. godine otkupio IBM sektor za laptopove. IBM je bio poznat po svojoj “THINK” liniji laptopova koji važe za jedne od najboljih. Thinkpad je sada već poznat po svojoj izdržljivosti i svom unikatnom dizajnu.

Lenovo laptopovi iz naše ponude vam garantuju sigurnost. Svi refurbished laptopovi prolaze kroz temeljnu inspekciju i kontrolu kvaliteta koji sprovode profeisonalni i Lenovo sertifikovani tehničari. To vam omogućava da dobijete 3 puta bolji kvalitet kao da ste kupili nov laptop uz dosta nižu cenu.

Postoji nekoliko Thinkpad serija laptopova, izdvojićemo njihove najbitnije karakteristike:

Thinkpad T Serija

T serija je vodeća serija Thinkpad linije. Kombinacijom produktivnih i sigurnosnih funkcija dobijamo omiljeni poslovni i profesionalni laptop. T serija laptopova je dovoljno jaka da zameni bilo koji PC računar, sa najboljim Intel i AMD procesorima na tržištu. T serija laptopova poseduje TPM modul (potreban za Windows 11). Poznat je po lakoj prenosivosti i dugom veku baterije.
Lenovo Thinkpad T serija

Thinkpad X Serija

X serija je poznata po svojoj veličini. To su odlični biznis laptopovi sa malo manjim dimenzijama ekrana koji su odlični za prenos. Popularna X1 linija je tanja i brže se puni od ostalih X modela. X1 Carbon laptopovi teže samo nešto više od jednog kilograma i napravljeni su za odličnu prenosivost, sa izdržljivom, ali laganom konstrukcijom i višestrukim opcijama procesora male potrošnje. X1 Extreme laptopovi su malo teži, ali su takođe tanki, sa brzim procesorom i dodatnom grafikom. X serija ima i 2u1 modele gde Thinkpad X1 Yoga može poslužiti i kao laptop i kao tablet.
Lenovo Thinkpad-X-serija

Thinkpad P Serija

Thinkpad P serija je najprodavanija serija Lenovo radnih stanica. Dovoljno prenosiv da ga ponesete sa sobom, ali sa napredom tehnologijom za rešavanje najintenzivnijih računarskih zadataka. Ove radne stanice poseduju ISV sertifikat za rad sa najboljim softverima za inženjering, dizajn i video editovanje kao što su Photoshop, Premiere Pro, Illustrator, AutoCad, Revit i mnogi drugi.

Laptopovi P serije dolaze opremljeni ogromnim prostorom za skladištenje podataka, dosta RAMA, opcijama prikaza do 4K i slično. Možete birati između najvećih procesora i grafika današnjice.

Lenovo Thinkpad-P-serija

Thinkpad Yoga Serija

Thinkpad Yoga serija 2 u 1 kombinuje renomiranu snagu i pouzdanost ThinkPad laptopova sa neverovatnom svestranošću naše Lenovo Yoga linije i jedinstvene šarke od 360 stepeni. Thinkpad Yoga sistem funkcioniše kao normalan laptop kod kuće i na poslovnim sastancima, a možete okrenuti ekran kako biste ga koristili kao tablet za surfovanje internetom, vođenje beleški u pokretu i još mnogo toga.
Lenovo Thinkpad-Yoga

HP Refurbished Laptopovi

Svako ko je barem jednom kupovao laptop ili video, sigurno je čuo za HP laptopove. HP je jedan od vodećih brendova na tržištu. Kao i svi brendovi poseduje različite serije i različite klase laptopova. Proći ćemo kroz neke od najpopularnijih serija HP Laptopova.

HP Pavilion i HP Envy  serije su pretežno potrošački laptopovi. Namenjeni su za kućnu i porodičnu upotrebu. Nisu toliko namenjeni za prenos i rad van kuće.

HP Spectre

HP Spectre je laptop odličnog dizajna i još naprednijih mogućnosti nego Envy. Veoma je lagan i tanak. Možete ga koristiti za obradu fotografija, kao i razne druge procese. Ukoliko se odlučite za model sa OLED panelom, videćete najsitnije detalje i vaši omiljeni filmovi i serije će izgledati lepše. Laptop za sve naprednije i zahtevnije korisnike. Moderan i elegantan dizajn, aluminijumske izrade. Za ovu seriju takođe postoji 2 u 1 verzija: Spectre x360.
HP-Spectre

HP ProBook

ProBook je odlična opcija za poslovne korisnike. Ova serija laptopova je napravljena sa pažnjom na sigurnost i bezbednost. ProBook je testiran po MIL-SPEC američkom vojnom standardu. To znači da su pogodni za rad u ekstremnim uslovima, kao što su visoke temperature, prašina i padovi.
HP-Spectre

HP Elitebook

Elitebook je linija dizajnirana za velike biznise, koja nudi kombinaciju sigurnosti i izdržljivosti. Ovi prenosni računari sadrže biometrijske opcije za prijavljivanje i ugrađeni bezbednosni softver. Elitebook poseduje visoko kvalitetna kućišta koja ispunjavaju MIL-SPEC standarde o kojima smo pisali. Moći ćete da ih izložite raznim ekstremnim uslovima i okruženjima bez straha da će imati neke poteškoće pri radu. Elitebook je elitna serija koja poseduje vrhunske i dugotrajne komponente. Otporni su na polivanje vodom, padove, prašinu, velike temperaturne razlike i još mnogo toga.
HP-Elitebook

HP ZBook

Najnapredniji od svih navednih serija jesu ZBook laptopovi. ZBook je prenosna radna stanica za sve video editore, arhitekte i profesionalce kojima je potrebna procesorska snaga na nivou radne stanice, ali da mogu i da je prenose. Za ove prenosne računare obezbeđuju se najmoćniji procesori i grafike, uključujući Intel Xeon chip i Nvidia Quadro grafike.
HP-Zbook

Dell Refurbished Laptopovi

Dell je veoma poznat u poslovnom svetu i svetu laptopova. Godinama unazad uspešno posluju i prodaju neke od najboljih laptopova. Kada je u pitanju biznis klasa laptopova izdvajaju se serije Latitude, Precision, XPS i Vostro.

Dell Latitude

Dell Latitude je vodeći kada su u pitanju biznis laptopovi u rangu sa Lenovo Thinkpad serijom i HP Elitebook serijom. Poseduje određene sertifikate otpornosti i brojne bezbednosne funkcije uključujući TPM, vPro i opciono čitač otiska prsta. Latitude nudi opcije za radnike u kancelariji ili na terenu, sa mešavinom tankih, ali moćnih laptopova izdržljivih sistema koji mogu da podnesu udarce.

Latitude poseduje i 2 u 1 modele koji su odlični za rad ali i svakodnevno korišćenje.

Dell-Latitude

Dell Precision

Precision je serija koja je među najboljima u svetu po pitanju mobilnih radnih stanica. Opremljen je vrhunskim komponentama poput Nvidia Quadro grafike i Intel Xeon čipovima. Ove skuplje mobilne radne stanice mogu da se nose sa strogošću mehaničkog dizajna, inženjerskih simulacija ili animacija bez ikakvog problema. Ukoliko se bavite zahtevnijim poslovima, Precision sa dodatnom grafikom i dosta RAM memorije je savšren izbor za vas
Dell-Precision

Dell Vostro

Vostro je serija proizvoda koja sadrži rešenja laka za konfigurisanje i optimizovana za male organizacije sa malo ili nimalo IT osoblja. Vostro poseduje dug životni vek proizvoda i globalnu dostupnost, ali samo osnovne funkcije upravljanja i bezbednosti. Vostro je jeftiniji i nudi ubedljive karakterstike za svoju cenu. Možete ga koristiti u kućnoj varijanti.
Dell-Vostro

Dell XPS

Dell XPS je jedna od najprodavanijih serija Windows laptopova i to sa dobrim razlogom. U pitanju su kompaktne, a jake mašine sa ekranima i do 4K rezolucije

XPS obuhvata i snagu i lepotu. Vrhunski materijali su pažljivo odabrani kako bi uravnotežili veličinu, težinu, performanse i izdržljivost.

XPS ekrani imaju širok spektar boja, koji obuhvata više onoga što vidite u stvarnom životu. XPS 15 i XPS 17 imaju 100% Adobe RGB panel opcija, obezbeđujući najtačniju boju za fotografe, dizajnere ili bilo koje kreatore u radu sa bojama.
Eyesafe ekran inteligentno upravlja svetlosnom
energijom, selektivno smanjujući štetnu plavu svetlost i raspršujući je po spektru svetlosti.

Dell-XPS

RAZLIKA IZMEĐU BIZNIS KLASE I POTROŠAČKIH LAPTOPOVA

Refurbished laptopovi iz naše ponude spadaju u biznis klasu laptopova. Već smo Vam naveli glavne benefite, ali nije loše i da ponovimo:

Karakteristike biznis laptopova

 • Izdržljiva kućišta, izrađuju se od Aluminijuma, Carbon-fibera, Magnezijuma
 • Najbolje komponente (procesori, memorije, ekrani, SSD diskovi, najjače baterije…)
 • Detaljna testiranja po MIL-SPEC standardu
 • Otporni su na padove, udarce, extremne temperaturne razlike, prolivanje tečnosti…
 • Brzina u radu
 • Produženi vek trajanja
 • Izmenjivost komponenti i upgrade
 • Čelične šarke ekrana
 • Najizdržljivije baterije do 15 sati korišćenja i do 12 ćelija
 • Vodootporne tastature

Karakteristike potrošačkih laptopova

Potrošački laptopovi su u poređenju sa Biznis laptopovima potpuna suprotnost.

Potrošački laptopovi su napravljeni od plastike i po tome ćete ih odmah prepoznati. Kod jeftinih potrošačkih laptopova je nekada nemoguće promeniti bilo kakvu komponentu. Ugrađuju se jeftine i slabe komponente, kako bi se postigla što bolja cena, ali veoma loš kvalitet.

Apsolutno su ne otporni na padove, udarce, prolivanje tečnosti. Zbog veoma loših materijala u izradi, u 90% je to plastika često dolazi do fizičkih oštećenja kućišta, najčešće se lome poklopci panela, ispadaju šarke i to već nakon par meseci korišćenja. Tastature i tačpedovi dobijaju tragove korišćenja već u prvom mesecu. 

Što se tiče samih komponenti, u većini slučajeva sve je “zalemljeno na ploči” pa ste često u situaciji kada Vam otkaže jedna komponenta, morate kupiti nov laptop.

Većina potrošačkih laptopova nema SSD disk, pa samim tim i njegovo korišćenje je dosta sporije. SSD je revolucija kada je u pitanju brzina kompjutera, ništa tako ne utiče na brzinu kao SSD, brzi je i do 10x u odnosu na običan HDD.

 Startovanje traje i po nekiliko minuta, samo podizanje programa i aplikacija takođe, pa dolazimo do situacije da kada ste u žurbi da nešto brzinski uradite dobijete “slom živaca”.

Kod potrošačkih se često može desiti da ih je ne moguće otvoriti jer su celi plastični i gotovo iz jednog dela.


Navešćemo još neke karakteristike potrošačkih laptopova:

Najčešći predstavnici potrošačkih laptopova su: Lenovo Ideapad, HP pavilion, Acer, Asus, Medion Akoya…

 • Loši materijali izdrade, 90% je plastika
 • Lose šarke ekrana (polomljni poklopci već nakon par meseci korišćenja)
 • Ne modularne i loše komponente (sve je zalemljeno na ploči)
 • Loši ekrani
 • Veoma kratak vek trajanja
 • Slabe baterije
 • Veoma spori u radu
 • Visoka cena za loš kvalitet

RAZLIKA IZMEĐU REFURBISHED I POLOVNOG LAPTOPA

Sa ponosom možemo reći da razlike kod nas i ne postoje.  Zbog samog sistema našeg rada, obrade i testiranja samih uređaja, aposlutno nema nikakve razlike u kvalitetu.

Zahvaljujući dugoročnoj saradji sa serviserima i servisnim centrima za testiranje i proveru uređaja, u našem servisu obavljamo potpuno iste provere i testiranja kao što to rade naše ovlašćene kolege u centrima u Evropi. 

Naši serviseri sa iskustvom od 20 godina i potpuno obučeni, poseduju sve alate i licencirane softwere za detaljnu proveru i testiranje uređaja. Takođe sarađujemo sa svim servisnim kanalima u Evropi kada je u pitanju nabavka originalnih rezervnih delova.

Na našem sajtu imate ponudu od preko 150 modela refurbished i refarbished laptopova. Ponuda je šarolika i apsoluno je dostupna za svakog i za sve potrebe.

Koliko su izdržljivi refurbished laptopovi?

Laptopove koje imamo u ponudi smo već spomenuli da spadaju u biznis klasu laptopova i samim tim imaju mnogo bolje i dugotrajnije komponente. Kvalitet izrade je presudan faktor jer materijali koji se koriste kod biznis laptopova su aluminijum, magnezijum, carbon fiber. Šarke ekrana su napravljene od čelika, tako da nećete dolaziti u situaciju da imate problem sa slomljenim šakrama i odvaljenim gornjim kućištem kao kod običnih laptopova.

Ono što ih stvarno čini posebnim jeste što su pojedine serije laptopova kao što je Lenovo Thinkpad, HP Elitebook i Probook, Dell Latitude ali i drugi prošli MIL-SPEC testiranje. 

MIL-SPEC je američki vojni standard koji obuhvata veliki broj raznih testova. Testira se izdržljivost laptopova pri padu, visokim temperaturama, otpornosti na polivanje vodom. Ne morate da brinete ukoliko prospete vodu po tastaturi, jer voda neće dospeti do matične ploče i uništiti laptop. Voda će proći kroz otvore namenjene za to i laptop će savršeno raditi.

Takvi laptopovi su otporni na prašinu i visoke temperature, što će odlično doći onima koji često rade na terenu. Laptop će izdržati visoke temperature, a velika količina prašine mu neće naškoditi niti smetati pri radu.

Na snimku ispod možete na delu videti kako auto prelazi preko Lenovo Thinkpad laptopa koji se nakon toga uključuje bez problema. Ista situacija se dešava i kada odstoji čak sat vremena u zamrzivaču.

U kakvom su stanju refurbished laptopovi?

Refurbished laptopovi u našoj ponudi su uglavnom u perfektnom stanju. Postoje izuzeci kada postoje MIKRO ogrebotine na poleđini ekrana tj na poklopcu. Refurbished laptopovi  su u 99% slučajeva u perfektnom stanju kao novi. Možda zvuči kao otrcana fraza, ali naši kupci su se dosta puta uverili u to. Većina laptopova je zapravo kao nova, bez ili sa minimalnim tragovima korišćenja.

Naravno uvek se provuče laptop koji poseduje neke sitne estetske ogrebotine, ali to nije ništa što utiče na sam rad laptopa. Ukoliko kupujete laptop samo zbog estetike, uvek ćete kod nas naći neki  model za sebe. Naravno, cena refurbished laptopa je srazmerna kvalitetu, pa tako će možda neki perfektan laptop novije generacije biti i do 3 puta jeftiniji.

Svaki refurbished laptop, možete pogledati kod nas u maloprodajnom objektu u Beogradu. Svakako nas možete i pozvati, a mi vam možemo dati dodatne informacije za željeni proizvod.

Ono što je najbitnije jeste da i kod laptopova sa nekim estetskim oštećenjima nema nikakvih hardverskih kvarova jer su testirani. Laptopovi mogu dobiti oštećenje prilikom transporta, a nekad mogu biti vidljivi zato što je takav materijal poklopca.

Refurbished laptopovi sa dodatnom grafikom

Većina laptopova i biznis mašina poseduje integrisane grafičke čipove. Integrisana grafika zavisi od procesora, što je procesor kvalitetniji to je i grafika bolja. Takve grafike nemaju sopstvenu memoriju već koriste RAM memoriju, to se naziva deljena memorija. Koliko će RAM memorije imati zavisi od svake grafike i to je potrebno pogledati pri kupovini.

Te integrisane grafike u našim laptopovima poseduju ISV sertifikat što znači da je laptop optimizovan za rad u Adobe grafičkim programima kao i mnogim drugim kao što je AutoCad, Revit i drugi. Integrisana grafika ima svoja ograničenja kada su u pitanju neki zahtevni poduhvati.

Ukoliko koristite programe kao što je AutoCad ili Premiere Pro za video montažu ili želite da igrate igrice na laptopu, tada je dodatna grafika obavezna.

Nezavisna grafička karta koristi sopstvenu memoriju koja joj omogućuje efikasan rad i ne opterećuje RAM memoriju.

Kada želite da povežete dodatni monitor, odigrate neku zahtevniju igricu ili se bavite inžinjerskim poslom, laptopovi sa ovakvom grafikom su za vas.

Potrebno je da poznajete razlike i između grafičkih karti. Uzmimo za primer poznatog proizvođača NVIDIA, kod tih grafika postoji razlika između grafika za igrice i grafike za naprednije softvere. Razlog je taj što zbog različitih zahteva kod igrica i renderovanja, traže se i različiti aspekti rada grafičke.

GeForce serija je bolji izbor za ljubitelje video igrica, dok je QUADRO serija izbor za profesionalni rad. U svakom slučaju i jedna i druga serija se mogu koristiti obrnuto, ali dobro je znati pre kupovine koja će biti bolji izbor za vaše potrebe.

Ista situacija je kod AMD proizvođača. Serija Radeon je namenjena za igranje igrica i ostale slične zahteve dok je FirePro namenjena renderovanju i zahtevnim softverskim poduhvatima.

Većini korisnika integrisana grafika će biti više nego dovoljna za sve što rade. Osim što troši manje energije i produžava trajanje baterije, utiče i na vaš novčanik, jer će cena vašeg laptopa biti manja.

U većini slučajeva, integrisana grafika će vam biti i više nego dovoljna za vaše potrebe. Ne samo da troši manje energije i produžava trajanje baterije, nego utiče i na vaš novčanik. Cena laptopa sa dodatnom grafikom je dosta skuplja što treba uzeti u obzir prilikom kupovine.

MITOVI I ZABLUDE U VEZI REFURBISHED LAPTOPOVA

Mit broj 1:

Loše performanse

Jedan od najčešćih mitova o refurbished računarima je da oni obično imaju loše performanse zbog zastarelog hardvera. Ovo je daleko od istine jer mnogi refurbished računari rade jednako dobro ili čak bolje od potpuno novih računara.

Iako spoljašnjost računara ponekad može izgledati zastarelo ili imati minimalne tragove korišćenja, unutrašnje komponente su visokog kvaliteta i radiće odlično. Proizvođači testiraju svoje refurbished laptopove pre nego što ih prodaju, tako da ne morate da brinete o kupovini proizvoda lošeg kvaliteta.

Mit broj 2:

Refurbished Laptopovi dolaze bez garancije

Kad god kupite refurbished laptop dobićete garanciju od najmanje 12 meseci.. To se nažalost ne može reći za razne privatne ne proverene prodavce na raznim sajtovima za prodaju u Srbiji kao što je na primer kupujem-prodajem. Vaš najbolji izbor je da kupite računar u našoj radnji, jer smo jedini u Srbiji koji daje godinu dana garancije na refurbished laptopove, na ovaj način ne morate da brinete o plaćanju visokih naknada za popravke za koje niste krivi.
Mit broj 3:

Refurbished laptopovi imaju kratak vek trajanja

Iako su u pitanju refurbished računari koji su korišćeni, to ne znači da im je i vek trajanja kraći. Zapravo, imaju mnogo duži vek od novih konzumerskih laptopova. Većina računara koji se refabrikuju su zbog manjih ogrebotina, tako da računar koji kupite može biti star samo nekoliko meseci do 2 godine. Ustvari većina računara na kraju nadžive nove računare u zavisnosti od korisnika.
Mi smo viđali Thinkpad računare stare po 12 godina koji i dalje rade odlično.
Mit broj 4:

Refurbished laptopovima je potrebno više popravki i održavanja

Često refurbished laptopovi teraju ljude da zamišljaju zastareli, stari računar kome su potrebne stalne popravke i održavanje. Međutim ovo uopšte nije tačno. Stručnjaci testiraju većinu refurbished laptopova i desktop računara pre nego što ih prodaju.

Na ovaj način se mogu rešiti problemi sa održavanjem, a unutrašnje komponente mogu biti nadograđene kako bi se obezbedilo odlično korisničko iskustvo. Primer: Ukoliko postoji i
najmanje odstupanje hard diska, odmah se menja za potpuno novi hard disk koji će trajati još dugo.

CENE REFURBISHED LAPTOPA

Sada ćemo Vam dati nekoliko primera cene novih uređaja iz biznis klase i cene refurbished uređaja kod nas.

Cena novog laptopa

Hp EliteBook 840 g4
Hp EliteBook 840 g4 Cena novog laptopa 192,690 RSD

Cena Refurbished laptopa

HP EliteBook 840 G4 Cena Refurbished laptopa 59,000 RSD

Cena novog laptopa

HP ProBook 840 G2 Cena novog uređaja 135,990 RSD

Cena Refurbished laptopa

HP ProBook 840 G2 Cena Refurbished uređaja 44,900 RSD

Cena novog laptopa

Lenovo Thinkpad T470s Cena novog uređaja 188,890 RSD

Cena Refurbished laptopa

Lenovo Thinkpad T470s Cena Refurbished laptopa sa duplo više Ram memorije 61,400 RSD

Cena novog laptopa

HP EliteBook 830 G5 cena novog uređaja 132,690

Cena Refurbished laptopa

HP EliteBook 830 G5 76,700

Cena novog laptopa

HP EliteBook 840 G5 Cena novog laptopa 140,990 RSD

Cena Refurbished laptopa

HP EliteBook 840 G5 cena polovnog laptopa 61,400 RSD

Cena novog laptopa

Lenovo Thinkpad T460 cena novog laptopa 170.990

Cena Refurbished laptopa

Lenovo Thinkpad T460 cena polovnog laptopa 43,700 RSD

Iz ovih poređenja uviđamo drastičnu uštedu u ceni, jasno se vidi ušteda od 50 do 70%. Mala napomena: Navedene cene novih laptopova su za gotovinsko plaćanje, cene za odloženo plaćanje su veće i do 20%

Čest komentar je kako za “taj novac” u radnji dobijete laptop sa većom garancijom. Ono što je pozadina laptopa je da za taj novac koliko košta refurbished biznis laptop, ne možete kupiti kvalitetan i dobar laptop. Možete kupiti potrošački, sa slabim procesorom i lošijeg kvaliteta izrade. Sa refurbished laptopom imate dobre perfomanse, dobar kvalitet, dugotrajni su i pouzdani, a koštaju duplo jeftinije nego novi.

Dugotrajne komponente će vam uštedeti dosta novca i učiniće da laptop samim tim traje duže.  Potrošački laptopovi često traju koliko i njihova garancija, nakon isteka garancije počinju da usporavaju i gube na kvalitetu i kvare se.

Laptopovi iz biznis klase su pouzdani, dugotrajni i vrhunskog kvaliteta.

Da li su biznis refurbished laptopovi skuplji od potrošačkih?

Cena laptopa često zavisi od toga šta tražite i koji model izaberete, ali svakako biznis laptopovi su zbog stvari navedenih u prethodnom pasusu često skuplji od potrošačkih i to sa razlogom.

Sve zavisi od vaših potreba, ali čak i ako laptop koristite samo za surfovanje internetom, svakako vam je u interesu da vam laptop potraje 5 godina, što je slučaj sa biznis, nego par godina što je slučaj sa potrošačkim laptopovima.
Poslovni laptopovi uglavnom dolaze sa dobrim Intel Core procesorima, dok potrošački laptopovi u ovom cenovnom rangu dolaze sa manje RAM memorije i dosta dosta slabijim Pentium ili starijim AMD procesorima. Većina nema SSD disk pa su sporiji i do 10x, što će vam jako usporavati posao.

To je uglavnom zbog toga što njihova klasa određuje cenu. Većina naših laptopova su iz biznis klase i u dosta stvari se razlikuju od komercijalnih-potrošačkih. Potrošački laptopovi su jeftiniji, ali laptop biznis klase nudi 3 puta više od laptopova za potrošače. To su duže garancije, duže trajanje baterije, izdržljivija i otpornija kućišta. U njih se stavljaju najbolje komponente na svetu.

Biznis klasa je dosta naprednija od potrošačkih laptopova pa vam se zbog toga može učiniti da postoji velika razlika u ceni. Suština je u tome da ti laptopovi sada koštaju od 400-1000€, dok su kao novi u prodavnici koštali i nekoliko hiljada evra. 

Sada kada sagledamo sve prednosti i benefite koje nude refurbished laptopovi iz biznis klase dolazimo do zaključka, koliko se toga dobija kupovinom ovakvog uređaja. Zapravo dolazimo do zaključka da ne mora uvek da bude sve skupo ako je novo. Želimo da vam ukažemo na ovakvu mogućnost uštede pri kupovini za 3x bolji kvalitet.

SAVETI ZA KUPOVINU REFURBISHED LAPTOPA

Sada ćemo Vam dati nekoliko primera cene novih uređaja iz biznis klase i cene refurbished i polovnih uređaja kod nas.

U ovom delu teksta bi smo voleli da Vam damo konkretne savete kod kupovine refurbished laptopova. Jako je važno da imate prave i konkretne smernice kako bi ste znali da odaberete najbolje za vaše potrebe.

Vaše potrebe i zahtevi

Pre same odluke, razmislite dobro za koju namenu Vam je uređaj. Prema vašim potrebama i iskusvu koje smo stekli u saradnji sa našim kupcima, napravili smo selekciju određenih kategorija prema zahtevima kupaca:

 • Laptop kućnu upotrebu (Surfovanje internetom, online nastavu, gledanje filmova, zoom, skype )

U ovu kategoriju spadaju najmanje zahtevni i najjeftiniji laptopovi. Prakticno ovakve zadatke moze da vam obavi laptop sa recimo i3 ili i5 procesorom, dovoljno je 4gb ram memorije, mada je preporucljivo da to bude 8 gb, SSD od 128GB ili veći u zavisnosti koliki vam je prostor za podatke potreban. Prema Vašim potrebama možete birati dijagonalu ekrana izmedju 12,5 incha za najjmanji i 17.3 incha za najjveci laptop. Ovo je jako vazno kod izbora da imate na umu gabarite samog laptopa. Nasa je preporuka ako ste mobilni, tacnije ako cesto menjate mesto rada birajtre manji laptop, jer je dosta zgodniji za prenos.

 • Laptop za posao (Kancelarija ili online )

Ovo je veoma slicna kategorija kao i kod laptopa za kucnu upotrebu, stim što zaista  treba voditi računa o poslu koji se obavlja i koje sve programe i aplikacije laptop treba da pokreće. Ako je u pitanju samo office varijanta (Razni agencijski poslovi, knjigovodstvene usluge, komercija i trgovina…) onda vam treba laptop sa opet nekim minimalnim specifikacijama. Dijagonala ekrana prema potrebama i mobilnosti, ali treba imati na umu da numeričku tastaturu imaju modeli od 15,6 incha i veći

 • Laptop za programiranje i dizajn (programeri, marketari, developeri, dizajneri )

Ovo već spada u malo zahtevniju kategoriju korisnika. Software i alati koji se koriste za ovu vrstu posla su nešto zahtevniji u zavisnosti koji se posao obavlja. Konfiguracija bi trebala da bude sa minimum i5 ili i7 procesorom novije generacije VI i iznad, minimum 8 Gb ram memorije, preporučljivo je 16, SSD od 256 GB I veči, ekran sa minimalnom rezolucijom 1920×1080 FullHD i za dizajnere je obavezna IPS tehnologija zbog prikaza boja. Biznis lapopovi imaju IntelHD grafičke kartice koje su ISV Sertifikovane, pa sa lakoćom pokreću sve Adobe i slične software

 • Mobilne radne stanice - Mobile Workstations (Inženjerstvo, video editing, Animacije, Rendering)

Ovo je kategorija za najzahtevnije korisnike. Poslovi i zadaci koje pbavljaju ovi lapotpovi zahtevaju najjače konfiguracije. Počev od procesora gde preporučujemo minimum i7 u quad-core varijanti, Ram memoriija minimum 16 GB, preporučljivo 32 Gb, SSD od 512, preoporučljivo 1 TB (Ovde moze i dodatni HDD od 1TB za podatke) i grafička dodatna grafička kartica nvidia Quadro ili AMD FirePro. Ove grafike su specijalizovane za video i dizajn i u 99% slučajeva dolaze sa workstation modelima. Glavni predstavnici ove kategorije laptopova su; Dell precision serija, XPS, Lenovo P serija, HP Zbook serija….

Budžet

Budžet planirajte prema vašim potrebama,  uvek imajte na umu da zaista ne morate kupiti skuplji laptop nego što su vaše potrebe, to uvek kažemo našim kupcima kada nam se obrate. Prvo pitanje je “za šta Vam treba laptop”?

Ljudi često imaju veće želje od onoga šta su potrebe, ali se zaista trudimo da svakome uštedimo. Daćemo vam primere i raspone cena prema gore navedenim kategorijama:

 • Laptop kućnu upotrebu (od 25.000 do 45.000 u zavisnoti od modela i starosti uređaja )
 • Laptop za posao (od 35.000 do 60.000 u zavisnoti od modela i starosti uređaja )
 • Laptop za programiranje i dizajn (od 50.000 do 80.000 u zavisnoti od modela i starosti uređaja )
 • Mobilne radne stanice - Mobile Workstations (od 80.000 do 200.000 u zavisnoti od modela i starosti uređaja )

Prikazan raspon cena je informativnog karaktera i može se menjati prema zahtevima korisnika. Prema ovom modelu smo želeli da vam prikažmo kako možete da planirate vaš budžet za kupovinu.

Vodite računa gde kupujete

Ovo je zaista najvažnije! Trgovina refurbished stvarima i predmetima je u Srbiji doživela expanziju od kako je počela internet trgovina. Pojedini portali u Srbiji nude besplatno oglašavanje i potpuno je van svake kontrole. Zato je izuzetno važno da vodite računa gde kupujete i od koga kupujete.

Podelićemo sa vama par korisnih saveta i uputa kako da odaberete sigurnog trgovca.

Popularni sajtovi u Srbji za online kupovinu i prodaju su sasomange i kupujem-prodajem, na oba sajta mozete naći jako veliku ponudu refurbished laptopova i ostalog, ono što je važno je da dobro proverite stavke koje vam u nastavku budemo naveli:

Utvrdite poreklo

Raspitajte se što više o samom uređaju, neka Vam trgovac da što više informacija (Da li korišćen za ličnu upotrebu ili je iz neke firme domaće ili strane). Da li je bilo nekih kvarova i popravki, da li redovno rađen servis – Čišćenje prašine i zamena termalne paste.

Fizičko stanje

Pogledajte uređaj detaljno sa svih strana, proverite ispravnost tastature, proverite da li ekran ima nekih oštećenja (bad pixel ili ghost). Kućište, da li ima oštećenih delova, proverite šarke poklopca panela.

Testirajte hardware

 Najvažnija je hardwerska ispravnost, detaljno testirajte sam uređaj, proverite da ima neke čudne zvuke pri startovanju i radu, utvrdite tačnu konfiguraciju uređaja i radne temperature uz pomoć speccy aplikacije. Proverite bateriju i stanje ćelija uz battery monitor. Zahtevajte originalni punjač.

Siguran trgovac

 Siguran trgovac ima registrovanu radnju, ima adresu, pib i matični broj firme. Izdaje fiskalni račun i pisanu i overenu garanciju na 12 meseci, Ovo je jedina i zakonski ispravna trgovina. Sve druge prodaje su ne legitmine i ne zakonske. Preporučujemo da ne kupujete kod ne proverenih i ne registrovanih trgovaca jer na taj način nikako ne možete biti zakonom zaštićeni.

ZAŠTO KUPITI REFURBISHED LAPTOP KOD NAS?

Kupovinom kod nas ne dobijate samo garanciju na laptop, već i sigurnost da ćemo izaći u susret svakom vašem zahtevu. Poverenje nam je ukazalo preko 500 domaćih firmi  i preko 10 000 fizičkih lica. Imamo našu maloprodaju  u Beogradu gde svakog trenutka u toku radnog vremena možete doći i testirati laptop pre kupovine. Uvek smo raspoloženi da vam pružimo više informacija o svakom laptopu. 

Kupovinom laptopa dobijate fiskalni račun i garantni list sa pečatom naše firme. To je ono što nas izdvaja u odnosu na druge prodavce na kupujemprodajem i sličnim sajtovima. Dobijate 12 meseci garancije na svaki laptop.

Kod nas je moguće platiti gotovinom, platnim karticama i preko računa firme. Svaki od laptopova je još jednom detaljno proveren i testiran od strane naših  stručnih servisera. Imaju instaliranu posledjnu  verziju Windows operativnog sistema sa Pro licencom i odmah su spremni za upotrebu.

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Najčešća pitanja i nedoumice koje imaju naši kupci smo izdvojili i predstavlajmo vam ih u ovom delu teksta.

Da li dajete garanciju na refurbished laptopove i koliko?

Da! Dajemo garanciju na sve Refurbished laptopove minimum 12 meseci za A, B, C i Demo Grade. Kod Gold i Silver garancija je od 12 do 36 meseci u zavisnosti od proizvođačke garancije.

Da li uz refurbished laptop ide i neka dodatna oprema?

Uz svaki laptop dobijate originalni punjač. U zavisnosti od trenutne akcije uvek možete očekivati i neki poklon – Bežični miš, ranac, torbu…

Da li mogu da poručim Refurbished laptop online?

Možete na našem sajtu u kategorji REFURBISHED LAPTOPOVI. Laptopove šaljemo kurirskom službom Dexpress. Paketi su dobro upakovani i obezbeđeni, tako da ne morate brinuti o oštećenjima

Kolika je garancija na refurbished laptopove?

Na sve polovne laptopove garancija je 12 meseci

Imate li radnju gde ih mogu pogledati uživo pre kupovine?

Imamo! Naš maloprodajni objekat se nalazi u Beogradu na adresi Ratka Mitorivića 134. Radno vreme je od 10 do 20 časova

Da li šaljete refurbished laptopove kurirskom službom?

Da. Sve polovne laptopove šaljemo kurirskom službom Dexpress. Nakon što laptop poručite na našem SAJTU

Kontaktiraće Vas kolege iz prodaje za potvrdu kupovine. Nakon toga vam laptop šaljemo. Za 24h lapotp je na Vašoj adresi a dostava je BESPLATNA

Da li mogu da proevrim i testiram laptop pre kupovine

Naravno! U našij radnji možete da sve proverite i testirate pre kupovine.

ZAKLJUČAK

Tokom pisanja ovog teksta trudili smo se da jednostavnim rečima objasnimo šta je to Refurbished laptop, da pojasnimo kako da bezbedno kupite polovan laptop i šta je zapravo biznis klaa laptopa i koje su njene prednosti u poređenju sa potrošačkim laptopovima. Na samom kraju bi smo želeli da vam iznesemo zaključak i još par činjenica kada je u pitanju ova vrsta laptopova:

Prednosti i mane Refurbished Laptopa

Refurbished laptop je odlična investicija ukoliko želite da za raspoloživi budžet kupite duplo jači  laptop od novog. Refurbished laptopovi su sigurna kupovina ukoliko kupujete na proverenom mestu i od sigurnih i pouzdanih prodavaca. U odeljku saveti za kupovinu smo Vam naveli šta je to siguran prodavac i bezbedna kupovina.

Na našem  sajtu  Konovo.rs Predstavljamo vam ponudu od preko 150 modela laptopova iz bisnis klase koji su detaljno provereni i testirani baš kao i refurbished laptop. Takvi laptopovi mogu da potraju još dosta godina sa pravilnim korišćenjem. Viđali smo laptopove koji posle 11 godina odlično rade posle ubacivanja SSD diska.

Prednosti i mane Refurbished Laptopa

Prednost refurbished laptopa jeste odnos cene i kvaliteta. Kao što smo već napomenuli, refurbished laptopovi su detaljno testirani kod proizvođača, pre ponovnog puštanja u prodaju. Tako laptop koji je koštao 2000€ vi možete da kupite sa uštedom od 50 do 70%. U pitanju je laptop sa istim komponentama, istim performansama i čak dužim vekom trajanja. Mane gotovo da nema, jedina “mana” jeste malo kraća garancija koju sigurno nećete iskoristiti. 

Kada uporedite 2 godine garancije u prodavnici gde ne znate kakav je kvalitet proizvoda i godinu dana garancije na laptop koji ima  3x bolje komponente i performanse duplo više je testiran i proveren, složićete se da je bolje kupiti refurbished laptop

Da li je refurbished bolji od novog?

Na ovo pitanje Vam nećemo dati odgovor, želimo da samo donesete zaključak. Samo ćemo Vam ponovo dati benefite Refurbushed laptopa i Potrošačkog, zaključak izvucite iz ponovonog poređenja.

Refurbished laptop

 • Izrađeni od Magnezijuma, Aluminijuma, Carbon-fiber-a
 • Otporni na prašinu, udarce, prolivanje ekstremene temperaturne razlike.
 • Ugrađuju se najkvalitetnije komponente
 • Ekstremno brzi i pouzdani u radu
 • Detaljno testirani i provereni

Potrošački laptop

 • Izrađeni od plastike
 • Nisu otporni, ni na jedan segment (Udraci, prolivanje, ektremne temperaturne razlike)
 • Ugrađuju se komponente lošeg kvaliteta kako bi se postigla bolja cena
 • Spori i lenji u radi zbog loših komponenti
 • Serijska proizvodnja nema pojedinačna testiranja

Ekološka svest

Ekološka svest je u poslednje vreme sve prisutnija kod nas. Polako shvatamo koliko je okolina bitna za naš život. Moderna tehnologija zahteva korišćenje i upotrebu velike količine energije i materijala, pa je zbog toga po našu planetu Zemlju štetnije ulaganje u nove uređaje nego recikliranje postojećih.

Takođe tu dolazi i do problema nemogućnosti razgradnje uređaja koji završe na deponiji. Svesni smo da se u komponentama laptopa mogu naći razni toksični materijali koji mogu da izađu na površinu ukoliko se dovede do njegovog potpunog uništenja na deponiji. 

Refurbished uređaji štite okolinu time što se ne povlače iz prodaje već im se snizi cena i ponovo mogu da se koriste neometano.

Pitajte do mile volje

Imate dodatno pitanje?

Ukoliko imate dodatno neko pitanje uvek Vam stojimo na raspolaganju. Popunite formu sa Vašim pitanjem ili upitom i rado ćemo Vam odgovoriti u što kraćem roku.
Uštedite i do 70%

NAŠA PREPORUKA REFURBISHED LAPTOPOVA