Blog

Sve što treba da znate o 12 generaciji Intel Procesora

intel procesori 12 generacije

Sve što treba da znate o 12 generaciji Intel Procesora. U svetu računara, procesori su glavni kamen temeljac koji pokreće sve operacije. Intel je jedna od najvećih svetskih kompanija koja proizvodi procesore. Intel Core serija procesora je jedna od najpopularnijih serija procesora na svetu. Sada, sa 12. generacijom Intel Core procesora, kompanija donosi značajna poboljšanja u performansama i efikasnosti.

Intel Core 12. generacije procesora predstavljaju novi nivo performansi, dizajniran za svet rada i zabave. Reč je o procesorima koji su napravljeni sa misijom da zadovolje očekivanja i potrebe savremenog korisnika. Oni dolaze sa značajnim poboljšanjima u performansama, efikasnosti i podržavaju najnovije tehnologije.

Jedna od glavnih prednosti Intel Core procesora 12. generacije su P jezgra i E jezgra. P jezgra (jezgra performansi) su dizajnirana za najbolju moguću brzinu i performanse, dok su E jezgra (efikasna jezgra) dizajnirana za uštedu energije i efikasnost. Zajedno, P jezgra i E jezgra stvaraju uravnotežen sistem koji pruža najbolju moguću kombinaciju performansi i efikasnosti. Ovo je posebno važno u svetu prenosnih računara, gde je trajanje baterije kritičan faktor.

Još jedna prednost Intel Core procesora 12. generacije su nove tehnologije implementirane u procesore. Ove tehnologije uključuju DDR5 memoriju i PCIe 5.0. DDR5 memorija je nova generacija RAM memorije koja obezbeđuje brži prenos podataka i manju potrošnju energije u poređenju sa prethodnom generacijom DDR4. PCIe 5.0 je nova generacija PCIe protokola koji obezbeđuje brži prenos podataka između računara i drugih perifernih uređaja.Prednost Intel Core procesora 12. generacije je njihova kompatibilnost sa najnovijim operativnim sistemima, kao što su Vindovs 11 i macOS Monterei. Ovi operativni sistemi su optimizovani da iskoriste prednosti najnovijih procesorskih tehnologija i obezbede najbolje moguće performanse korisnika.

Kada su u pitanju performanse, Intel Core procesor 12. generacije pruža najbolje performanse u klasi. Procesori u ovoj seriji imaju veći broj P i E jezgara u odnosu na prethodnu generaciju, što znači da su sposobni da obrađuju više podataka za manje vremena. Ovo je posebno važno za korisnike koji rade na zahtevnim aplikacijama,

Efikasna ( E ) jezgra: šta su to?

e jezgra u intel procesoru koji Pruža energetsku efikasnost za radna opterećenja koja ne zahtevaju visoke performanse i pomaže u optimizaciji ukupne potrošnje energije za različite tipove uređaja.
Intel E-core je tip procesorskog jezgra koji je dizajniran za energetsku efikasnost, a ne za sirovu procesorsku snagu. “E” u E-core označava efikasno, što ukazuje da je ovo jezgro optimizovano za energetsku efikasnost, a ne za performanse.Intel koristi kombinaciju različitih tipova jezgara u svojim procesorima da bi optimizovao performanse i efikasnost za različite vrste opterećenja.

Uz E-jezgro postoje i P-jezgra (jezgra performansi) i druge vrste specijalizovanih jezgara.E-jezgra su obično dizajnirana sa nižim brzinama takta i manjim veličinama keša od drugih tipova jezgara. Ovo ih čini energetski efikasnijim, jer troše manje energije po taktu.

Ova jezgra su pogodna za radna opterećenja koja zahtevaju nisku potrošnju energije, kao što je pregledanje veba ili obavljanje jednostavnih kancelarijskih zadataka.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da broj E-jezgara u procesoru nije nužno u korelaciji sa ukupnom efikasnošću energije. Energetska efikasnost procesora zavisi od mnogih faktora, uključujući brzinu takta, veličinu keša i broj jezgara. Pored toga, na energetsku efikasnost procesora mogu uticati druge komponente u sistemu, kao što su memorija i skladište.

Poslednjih godina, Intel je koristio hibridni pristup dizajnu procesora koji kombinuje i P-jezgra i E-jezgra u istom procesoru. Ovo omogućava bolju ravnotežu između performansi i energetske efikasnosti i može rezultirati značajnim poboljšanjem trajanja baterije za mobilne uređaje.

Sve u svemu, E-core je važna komponenta Intelove strategije dizajna procesora. Pruža energetsku efikasnost za radna opterećenja koja ne zahtevaju visoke performanse i pomaže u optimizaciji ukupne potrošnje energije za različite tipove uređaja.

Ako tražite računar koji može da uravnoteži performanse i energetsku efikasnost, vredi razmisliti o procesoru sa kombinacijom E-jezgara i P-jezgara.

Perfomanse (P) jezgra:šta su to?

Intel P-core je tip procesorskog jezgra koji je dizajniran za računarske zadatke visokih performansi. „P“ u P-jezgru označava performanse, što ukazuje da je ovo jezgro optimizovano za procesorsku snagu, a ne za energetsku efikasnost.Intel koristi kombinaciju različitih tipova jezgara u svojim procesorima da bi optimizovao performanse i efikasnost za različite vrste opterećenja. Uz P-jezgra, postoje i E-jezgra (efikasna jezgra) i druge vrste specijalizovanih jezgara.

P-jezgra su obično dizajnirana sa većim veličinama keša i većim brzinama takta od drugih tipova jezgara. To ih čini veoma pogodnim za zahtevne zadatke kao što su igranje igara, uređivanje video zapisa i naučne simulacije. Generalno, P-jezgra su najbolja za radna opterećenja koja zahtevaju mnogo sirove procesorske snage i mogu imati koristi od paralelne obrade.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da broj P-jezgara u procesoru nije nužno u korelaciji sa ukupnim performansama. Performanse procesora zavise od mnogih faktora, uključujući brzinu takta, veličinu keša i broj jezgara. Pored toga, na performanse procesora mogu uticati druge komponente u sistemu, kao što su memorija i skladište.Poslednjih godina, Intel je koristio hibridni pristup dizajnu procesora koji kombinuje i P-jezgra i E-jezgra u istom procesoru. Ovo omogućava bolju ravnotežu između performansi i energetske efikasnosti i može rezultirati značajnim poboljšanjem trajanja baterije za mobilne uređaje.

Sve u svemu, P-jezgro je važna komponenta Intelove strategije dizajna procesora. Pruža procesorsku snagu neophodnu za zahtevne aplikacije i pomaže da se optimizuju performanse za određena radna opterećenja. Ako tražite računar koji može da izdrži teška opterećenja poput igranja igara ili uređivanja video zapisa, procesor sa P-jezgrama je svakako vredan razmatranja.

intel procesor

Kako ova jezgra zajedno funkcionisu?

Intelova kombinacija P-jezgara i E-jezgara u njihovim procesorima omogućava uravnoteženiji pristup računarstvu, optimizujući i performanse i energetsku efikasnost. Specifičan način na koji ova jezgra rade zajedno može da varira u zavisnosti od opterećenja koje se obavlja.

Za zadatke koji zahtevaju visoke performanse, procesor će koristiti P-jezgra da obezbedi neophodnu procesorsku snagu. Na primer, kada igrate grafički intenzivnu igru, P-jezgra će obaviti najveći deo obrade kako bi se obezbedilo glatko igranje.

S druge strane, za zadatke koji zahtevaju manje procesorske snage, procesor će koristiti E-jezgra da uštedi energiju i produži vek trajanja baterije. Na primer, kada pregledate veb ili obavljate jednostavne kancelarijske zadatke, E-jezgra će se nositi sa opterećenjem, omogućavajući P-jezgrima da ostanu neaktivni i štede energiju.

Intelovi procesori su dizajnirani da dinamički alociraju radna opterećenja između P-jezgara i E-jezgara radi optimizacije performansi i energetske efikasnosti u realnom vremenu. Ovo omogućava procesoru da se prilagodi promenljivim radnim opterećenjima i da obezbedi da se prava jezgra koriste za zadatak koji je pri ruci.

Pored toga, Intel koristi niz drugih tehnologija za optimizaciju performansi i efikasnosti svojih procesora. Na primer, oni koriste tehnologiju Hiper-Threading kako bi omogućili svakom jezgru da istovremeno obrađuje više niti, poboljšavajući performanse za radna opterećenja sa više niti. Oni takođe koriste Turbo Boost tehnologiju za dinamičko podešavanje brzine takta pojedinačnih jezgara kako bi pružili dodatne performanse kada je to potrebno.

Sve u svemu, kombinacija P-jezgara i E-jezgara u Intelovim procesorima, zajedno sa drugim naprednim tehnologijama, omogućava uravnoteženiji pristup računarstvu. Ovaj pristup optimizuje i performanse i energetsku efikasnost, omogućavajući produženo trajanje baterije i bolje ukupne performanse u nizu različitih radnih opterećenja.

Intel Core i5-1240P i naš novi laptop

Intel Core i5-1240P je srce našeg novog laptopa, koji je dizajniran da pruži maksimalne performanse i efikasnost. Naš novi laptop je opremljen sa 12 jezgara, od kojih su četiri P jezgra, a osam E jezgara. Ova kombinacija jezgara omogućava laptopu da se nosi čak i sa najzahtevnijim zadacima, dok i dalje pruža odličan vek trajanja baterije.

Naš novi laptop je savršen za korisnike kojima je potrebna moćna mašina koja može da podnese sve, od grafičkog dizajna

Naravno, hajde da zaronimo dublje u specifičnosti Intel Core i5-1240P i kako on funkcioniše sa kombinacijom P jezgara i E jezgara.

Lenovo Yoga Slim 7 Pro

Lenovo Yoga Slim 7 Pro

Naš novi laptop, koji je opremljen Intel Core i5-1240P procesorom, savršen je balans performansi i efikasnosti. Kombinacija P jezgara i E jezgara omogućava laptopu da se nosi sa zahtevnim zadacima, a istovremeno obezbeđuje odličan vek trajanja baterije. Memorija DDR5 obezbeđuje brže brzine prenosa podataka, a Intel UHD Graphics pruža odlične grafičke performanse za svakodnevne zadatke.

Intel Core i5-1240P je dvanaesto jezagrni  procesor sa četiri P jezgra i osam E jezgara. Ovo je savršen balans za većinu korisnika, pružajući dovoljno procesorske snage za zahtevne zadatke, a istovremeno pruža odličnu efikasnost za svakodnevnu upotrebu. Osnovni takt procesora je 2,0 GHz, koji se može povećati na 4,5 GHz pomoću Intel Turbo Boost tehnologije. To znači da procesor može sa lakoćom da se nosi i sa najzahtevnijim zadacima.

Pored dinamičkog prebacivanja između P jezgara i E jezgara, Intel Core i5-1240P takođe dolazi opremljen Intel Hiper-Threading tehnologijom. Ovo omogućava svakom jezgru da istovremeno rukuje sa dve niti, što efektivno udvostručuje broj niti koje procesor može da obradi. Ovo je korisno za zadatke kao što su video renderovanje ili naučne simulacije, gde je potrebno više niti da bi se zadatak brzo završio.

Intel Core i5-1240P takođe podržava najnoviju DDR5 memorijsku tehnologiju. DDR5 memorija pruža brže brzine prenosa podataka i manju potrošnju energije od prethodne DDR4 memorije. To znači da procesor može brže da pristupi podacima, pružajući povećanje performansi u mnogim aplikacijama.

Specifikacije Lenovo Yoga Slim 7 Pro

Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14IAP7 dolazi sa mnoštvom impresivnih funkcija pored svog moćnog procesora. Ima 16 GB RAM-a, što obezbeđuje dovoljno memorije za više zadataka i istovremeno pokretanje više aplikacija. Takođe ima brzi NVMe SSD od 512 GB, koji obezbeđuje brzo pokretanje i brzo učitavanje aplikacija.

Yoga Slim 7 Pro takođe ima zadivljujući 3K IPS ekran sa rezolucijom od 2880 x 1800 piksela. Ovaj ekran pruža živopisne, realistične boje i oštre, jasne slike. Takođe ima ekran osetljiv na dodir i podržava unos olovkom, što ga čini odličnim izborom za umetnike ili svakoga ko treba da radi sa digitalnim sadržajem.

Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14IAP7 i5-1240P 16GB RAM 512 NVMe 3K IPS WIN 11 je vrhunski laptop koji nudi impresivnu kombinaciju snage i efikasnosti. Njegov Intel Core i5-1240P procesor pruža izuzetne performanse dok i dalje koristi minimalnu snagu, a kombinacija efikasnih i performansnih jezgara osigurava da laptop može sa lakoćom da se nosi sa bilo kojim opterećenjem.

Ostale karakteristike Yoga Slim 7 Pro, kao što su 16 GB RAM-a, 512 GB NVMe SSD i 3K IPS ekran, čine ga odličnim izborom za napredne korisnike koji zahtevaju najbolje performanse od svojih uređaja. Sve u svemu, Lenovo Ioga Slim 7 Pro je fantastičan laptop

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *